Chutney z mango
Mango chutney jest bardzo uniwersalny. Uwielbiamy go jako słodko-pikantną niespodziankę w burgerach czy kanapkach. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło lub subtelny dodatek do bagietki. Nasz chutney doprawiamy odrobiną chilli. Czy odważysz się spróbować?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 300 g mango świeżego lub mrożonego | |
| 100 ml białego octu winnego | |
| 3łyżki cukru trzcinowego | |
| 1łyżka kurkumy | |
| 10 g świeżego imbiru | |
| 1łyżeczka kminku | |
| 1 limonka | |
| 1 ząbek czosnku | |
| 1 czerwona papryka opcjonalnie | |
| 1łyżka oleju roślinnego | |
| sól i pieprz do smaku |
Pomoce
| Mikser opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
76
Kalorie
14 g
Węglowodany
2 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie surowców
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Usuń nasiona z chilli i posiekaj je drobno. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Obierz i drobno zetrzyj imbir.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj chutney
Rozgrzej olej roślinny w rondlu. Podsmaż w nim chili, imbir i czosnek. Dodaj mango i doprawić octem. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez około 30 minut, aż mango będzie miękkie i zacznie się gotować. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.