Chutney z mango

Mango chutney jest bardzo uniwersalny. Uwielbiamy go jako słodko-pikantną niespodziankę w burgerach czy kanapkach. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło lub subtelny dodatek do bagietki. Nasz chutney doprawiamy odrobiną chilli. Czy odważysz się spróbować?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
300 g mango świeżego lub mrożonego
100 ml białego octu winnego
3łyżki cukru trzcinowego
1łyżka kurkumy
10 g świeżego imbiru
1łyżeczka kminku
1 limonka
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka opcjonalnie
1łyżka oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Pomoce
Mikser opcjonalnie

Informacje żywieniowe

76 Kalorie
14 g Węglowodany
2 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie surowców

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Usuń nasiona z chilli i posiekaj je drobno. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Obierz i drobno zetrzyj imbir.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj chutney

Rozgrzej olej roślinny w rondlu. Podsmaż w nim chili, imbir i czosnek. Dodaj mango i doprawić octem. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez około 30 minut, aż mango będzie miękkie i zacznie się gotować. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF