Eis selber machen: der große Guide. Eis wird auf einem Teller und in der Schale präsentiert.

Domowe lody: przygotuj orzeźwiający smakołyk dokładnie według swojego gustu

Czy robiliście już kiedyś domowe lody? Czy to lody na patyku, nicecream, sorbet, dietetyczne lody czy klasyczne lody: domowe lody mają specjalne miejsce w naszych sercach, ponieważ zawsze wiemy dokładnie z jakich składników zostały zrobione.

Znajomość składników i używanie tych jakościowych to powód, dla którego opłaca się robić własne jedzenie i smakołyki w domu. W dodatku jest to zabawa! Przygotowaliśmy świetny przewodnik po domowych lodach. Od podstawowego przepisu, przez używanie lub nie używanie maszyny do lodów, po przepisy i lody wegańskie, podsumowaliśmy wszystko co ważne i niezbędne. Jeśli więc chcesz rozpocząć lato od pysznych, domowych lodów, dołącz do nas właśnie teraz!

Zakres:

Domowe lody – po co w ogóle je przygotowywać?

Nie ma nic prostszego niż kupienie lodów w supermarkecie lub na ulubionym stoisku. Po co więc robić je w domu? Domowe lody oferują kilka powodów, dla których warto poświęcić im trochę czasu w kuchni.

  • Świeże i naturalne składniki: Kiedy robisz własne lody, wiesz dokładnie, czego używasz. Możesz zdecydować, co wchodzi w skład lodów i zawsze upewnić się, że wszystko jest świeże i dobrej jakości. To może być wielka zaleta, zwłaszcza jeśli masz alergie lub nietolerancje.
  • Popularne smaki: Możesz wybrać smaki i aromaty, które uwielbiasz i stworzyć swój własny smak lodów, który trudno znaleźć w sklepie, lub nawet w ogóle nie jest dostępny. Eksperymentowanie z nowymi składnikami to świetna zabawa.
  • Niższa zawartość cukru: Masz kontrolę nad tym, ile cukru i czy w ogóle, będą zawierały Twoje lody. Możesz użyć zwykłego cukru albo innego słodzika, który ma mniej kalorii lub jest lepiej tolerowany.
  • Zaoszczędzisz: Jeśli naprawdę kochasz lody i pobłażasz sobie przy każdej okazji, to pewnie zauważyłeś, że ta Twoja miłość potrafi wyciągnąć z portfela całkiem sporo pieniędzy. Domowe lody pozwalają na użycie tańszych składników lub zrobienie większej ilości lodów w jednej partii.
  • Zabawa dla całej rodziny: Czy kiedykolwiek zorganizowałeś przyjęcie z lodami? Wspólne robienie domowych lodów, eksperymentowanie i testowanie nowych smaków może być świetnym zajęciem dla rodziny i przyjaciół. Szczególnie dzieci mogą się wiele nauczyć i spróbować.

Domowe lody zdecydowanie warte są czasu, który poświęcisz na ich przygotowanie. Nawet jeśli naprawdę nie ma ich zbyt wiele. Poczułeś chęć? Następnie zapraszamy do wypróbowania naszego podstawowego przepisu lub jednego z tych bardziej zaawansowanych.

Jakie znamy rodzaje lodów i czym się one różnią?

Zanim zaczniemy układać składniki na stole, przyjrzyjmy się bliżej samym lodom. Istnieje wiele odmian tego orzeźwiającego przysmaku. Każdy kraj produkuje go inaczej, a każdy dostosowuje produkcję i składniki w obrębie danego regionu. W naszym kraju najpopularniejsze są chyba lody z mleka i śmietany, ale lody na patyku, sorbety czy mrożone jogurty również nie pozostają daleko w tyle pod względem popularności. Jest to podstawowy podział lodów:

  • Lody śmietankowe: kremowe lody na bazie mleka, często aromatyzowane owocami lub kawałkami czekolady.
  • Lody mleczne: zazwyczaj składają się w co najmniej 70% z mleka i są aromatyzowane cukrem, wsadem owocowym i innymi składnikami.
  • Gelato: włoski rodzaj lodów, które są dokładniej mieszane, co wyciska maksymalną ilość powietrza z masy lodowej i sprawia, że lody są gęstsze i bardziej kremowe.
  • Miękkie lody/ Włoskie: lekkie i puszyste lody, które są często wykonane z mieszaniny mleka, śmietany, cukru i aromatów.
  • Sherbet: rodzaj lodów zwykle produkowanych z mleka, soku owocowego, cukru i aromatów. Jest bardzo podobny do sorbetu – różnica polega na dodaniu mleka.
  • Parfait: Tradycyjnie wykonane z mieszaniny żółtek, cukru i śmietany, które są ubijane w kąpieli wodnej do kremowej konsystencji. Ta mieszanka jest następnie mieszana z innymi składnikami, takimi jak roztopiona czekolada lub puree owocowe i zamrażana w zamrażarce do momentu uzyskania sztywniejszej konsystencji.
  • Jogurt mrożony: jogurt mrożony to deser przygotowany z jogurtu. Jest podobny do lodów tradycyjnych, ale ma mniej tłuszczu i kalorii. Można dodać różne aromaty i dodatki.
  • Sorbet: mrożony deser owocowy, który zazwyczaj jest wegański i bez mlecznych produktów.
  • Granita: mrożony napój z zamrożonej wody, cukru i aromatów.
  • Lody deserowe: mrożone desery zwykle na patyku.
  • Nicecream: bazą jest krem z dojrzałych bananów, które kroi się na mniejsze kawałki, a następnie zamraża. Następnie są one blendowane do uzyskania kremowej konsystencji. Dla urozmaicenia smaku często dodaje się inne składniki, takie jak owoce, orzechy, czekoladę czy przyprawy.

Domowe lody – z maszyną do lodów czy bez niego?

Maszynka do lodów ułatwi wykonanie lodów mlecznych, śmietankowych czy owocowych, pomoże przygotować domowy sorbet lub mrożony jogurt. Do zrobienia lodów typu parfait, typu bambino, granita czy nicecream zazwyczaj potrzebny jest tylko blender lub odpowiednia forma. Jednak, aby zrobić naprawdę kremowe lody, takie jak w lodziarni, może to być nieco bardziej skomplikowane. Wyjaśnimy, jak można zrobić własne lody z lub bez maszynki do lodów oraz jakie są ich zalety i wady. Na początek ważne jest opanowanie podstawowego przepisu. Składniki są takie same niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na użycie maszyny do lodów, czy zrobimy lody bez niej. Różnice są tylko w procedurze.

Podstawowy przepis na domowe lody

Składniki:

500 ml śmietany (lub mleka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
150 g cukru
5 żółtek jaj

Procedura:

  1. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, ale nie może się zagotować. Jeśli masz termometr kuchenny, maksymalna temperatura wynosi 80°C.
  2. Dodać ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Pozostawić do zaparzenia na 15 minut w temperaturze około 80 °C.
  3. Żółtka i cukier umieścić w osobnej misce i ubić ręcznym mikserem lub trzepaczką do uzyskania piany.
  4. Do masy z żółtek i cukru powoli dodawać gorącą śmietankę, ciągle mieszając.
  5. Wrzucamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje i zacznie przywierać do grzbietu łyżki. Jest to test sprawdzający, czy masa lodowa ma odpowiednią konsystencję.
  6. Umieścić mieszaninę w kąpieli lodowej i schłodzić, stale mieszając, aż do uzyskania temperatury pokojowej.

Wskazówki dotyczące podstawowego przepisu:

  • Można też użyć mieszanki śmietany i mleka. W zasadzie jest to kwestia gustu. Można jednak powiedzieć, że im większa zawartość tłuszczu (czyli udział śmietany), tym bardziej kremowe będą Twoje lody.
  • Można też użyć mieszanki zwykłego cukru i np. dekstrozy, cukru pudru lub innych drobnych cukrów. Im drobniejszy cukier, tym mniejsze kryształki lodu powstaną w masie i tym bardziej kremowe będą lody.
  • Zamiast kąpieli lodowej można też schłodzić masę w lodówce. Natomiast mieszanie w kąpieli lodowej utrzymuje mieszaninę w ruchu, tym samym ją napowietrzając.

Zrób własne lody bez użycia maszynki do lodów

Zdecydowaliście się na robienie swoich lodów bez użycia maszyny do lodów? Procedura będzie wówczas następująca:

  1. Umieść masę lodową w podłużnym, płytkim pojemniku i wstaw do zamrażarki.
  2. Po 30 minutach wyjąć i wymieszać widelcem lub trzepaczką.
  3. Powtarzaj ten proces, aż lody będą całkowicie zamrożone i będą miały kremową konsystencję.

Wielokrotne mieszanie lodów spowoduje rozbicie tworzących się w nich kryształków lodu. Dzięki temu lody będą miały kremową konsystencję. Bez mieszania utworzą się duże kryształki lodu i lody będą twarde.

Zrób własne lody za pomocą maszyny do lodów

Jeśli masz w domu maszynkę do robienia lodów i chcesz jej użyć do zrobienia lodów, wykonaj następujące kroki:

  1. Umieść masę lodową w maszynce do lodów.
  2. Mieszać przez 30 do 40 minut.
  3. Lodami można cieszyć się od razu lub przełożyć je do pojemnika na lody i włożyć do zamrażarki. Pozwól lodom rozmrozić się przez około 10 minut przed podaniem.

Maszyna do lodów w zasadzie miesza je za Ciebie. Dzięki chłodzeniu z zewnątrz, czyli od ścianek pojemnika, oraz ciągłemu mieszaniu, do masy lodowej dostaje się dużo powietrza. Dzięki temu lody mają większą objętość i są bardziej kremowe.

Jakie są zalety i wady robienia lodów z i bez maszyny do lodów?

Nie możesz się zdecydować czy kupić maszynkę do robienia lodów? Przyjrzeliśmy się wadom i zaletom tego kuchennego pomocnika. W skrócie. Jeśli chcesz się bardziej “oświecić” na temat maszyny do robienia lodów, koniecznie sprawdź naszą stronę, na której bardzo szczegółowo opisaliśmy maszyny do robienia lodów. Na przykład dowiesz się również, jaka jest różnica między maszyną do lodów z kompresorem i bez niego.

Zrób własne lody za pomocą maszyny do lodów: Nasza szeroka oferta!
Do naszych maszyn do lodu

Zrób własne lody bez użycia maszynki do lodów

Zalety:

  • Jeśli rzadko robisz lody, zaoszczędzisz pieniądze.
  • W zasadzie wystarczy pojemnik z czymś, w czym można je wymieszać.
  • Oszczędzasz też miejsce, maszyny do lodów są dość duże.

Minusy:

  • Na zrobienie lodów poświęcisz sporo czasu, co najmniej 4 godziny.
  • Aby lody były naprawdę kremowe, trzeba regularnie mieszać masę ręcznie.

Zrób własne lody za pomocą maszyny do lodów

Zalety:

  • W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania, lody są gotowe w mniej niż godzinę.
  • Bez mieszania. Kiedy lody są w urządzeniu, masz czas na inne rzeczy.
  • Lody jak ze sprzętu!

Minusy:

  • Maszyna do lodów to inwestycja.
  • Sprzęt potrzebuje miejsca w kuchni.

Jak zrobić naprawdę kremowe lody?

Czy zrobiłeś lody, które były twarde jak skała? Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka! Wzajemne oddziaływanie składników w domowych lodach jest zawsze odmienne. Istnieje kilka czynników, na które możesz wpłynąć, aby Twoje lody były bardziej kremowe przy następnej próbie:

  • Przy wyższej zawartości tłuszczu, konsystencja jest bardziej kremowa. Do lodów dodajemy tłuszcz, łącząc mleko ze śmietaną.
  • Ciągłe mieszanie podczas zamrażania pozwala na stworzenie gładkiej i kremowej konsystencji lodów. Użyj maszynki do lodów, aby uzyskać równomierną i napowietrzoną konsystencję.
  • Użyj żółtka jako emulgatora, aby połączyć składniki i uzyskać gładką konsystencję. Żółtko zawiera lecytynę, która pełni rolę spoiwa. To utrzymuje razem cząsteczki wody i tłuszczu w lodach. Inne emulgatory, które również nadają się do lodów wegańskich to na przykład guma karobowa lub guma guar. Oba te produkty można kupić w ekologicznych supermarketach lub w internecie.
  • Cukier jest używany, aby spowolnić zamrażanie i zapobiec tworzeniu się kryształków lodu, które mogą powodować ziarnistą strukturę. Im drobniejszy cukier, tym mniejsze kryształki lodu. Dlatego można też użyć np. cukru pudru lub dekstrozy. Lub spróbuj zamiennika cukru, na przykład możesz spróbować zamienników cukru, takich jak erytrytol. Zapraszamy do eksperymentowania.
  • Dodaj alkohol, ostrożnie! Oczywiście ta wskazówka nie jest zalecana do każdego rodzaju lodów, ale nie chcemy też Was jej pozbawiać. Alkohol krzepnie w niższych temperaturach niż większość innych składników lodów. Dzięki temu lody po zamrożeniu nie będą tak twarde. Należy jednak pamiętać, aby zawartość alkoholu nie przekraczała 20 %.

Domowe lody – porady i wskazówki

Każdy profesjonalista zawsze ma w rękawie kilka wskazówek i trików, które pomogą mu ulepszyć produkty. Pozbieraliśmy te, które pomogą uczynić Twoje domowe lody jeszcze lepszymi. Więc uważaj!

  • Sztuczka z gałką do lodów: Podobnie jak w przypadku krojenia tortu, bardzo pomocne jest umieszczenie gałki do lodów w gorącej wodzie przed nabieraniem. Po podgrzaniu lepiej ślizga się po masie lodowej dzięki czemu można formować idealne gałki.
  • Zeskrobać przymrożoną masę: ponieważ maszyny do lodów chłodzą lody od zewnątrz do wewnątrz, często zdarza się, że część masy lodowej zamarza na ściance pojemnika chłodzącego. Aby osiągnąć idealną konsystencję pomocne jest 2-3-krotne zeskrobanie zamrożonej masy szpatułką. Zawsze pamiętaj, aby wyłączyć mieszanie lodów.
  • Idealny wir: Chcesz mieć fantastyczne lody z owocowym wirem? Układając lody i puree uważaj, aby nie wymieszać ich zbyt mocno. Zasada jest taka: mniej znaczy więcej. W ten sposób uzyskuje się charakterystyczne zawirowanie podczas porcjowania gałek.
  • Dodaj pyszne i chrupiące kawałki: chcesz dodać do swoich lodów kawałki czekolady, owoców lub herbatników? Żaden problem! Większość maszyn do robienia lodów ma małą klapkę w pokrywie, która pozwala na dodanie składników na około 5 minut przed tym, jak lody będą gotowe. Dzięki temu nie zamarzną całkowicie i można się cieszyć lodami idealnie.

Wegańskie lody – czy to możliwe?

Nie ma rzeczy, której nie dałoby się zrobić! Oczywiście dotyczy to również lodów wegańskich. Niektóre rodzaje lodów, takie jak większość lodów owocowych lub sorbetów, są z natury wegańskie, ponieważ są wykonane głównie z owoców. Jednak można też zrobić lody mleczno-śmietankowe bez składników zwierzęcych.

Możesz łatwo zastąpić mleko i śmietanę roślinnymi zamiennikami. Często używa się mleka kokosowego lub migdałowego, które mają już swój słodki smak. Jeśli chcesz zwiększyć zawartość tłuszczu, aby lody były bardziej kremowe, jak wspomnieliśmy w artykule, możesz użyć oleju kokosowego.

W artykule wspomnieliśmy również o zamienniku żółtka jajka. Guma karobowa i guma guar to roślinne emulgatory, które wiążą cząsteczki tłuszczu i wody, dzięki czemu składniki nie rozdzielają się.

Do zmiękczenia lodów możesz użyć wszystkiego, co lubisz: owoców, puree owocowego, wegańskiej czekolady, herbatników, aromatów i wielu innych. Twój wybór, Twoje składniki, Twoje wegańskie lody – to proste, prawda?

Nasze ulubione przepisy na lody

Jak inaczej zamknąć obfity kulinarny artykuł niż słodkim zakończeniem? Wybraliśmy dla Was kilka z nich. Są to nasze najpopularniejsze przepisy na lody z naszych przepisów Klarstein. Jeśli chcesz je poznać lub spróbować więcej, wystarczy skorzystać z filtra przepisów w dziale przepisy i wybrać kategorie lody i maszyny do lodów. wybierz sekcję lody. Życzymy dobrego słodkiego i orzeźwiającego smaku!

A jeśli nie możesz się zdecydować, oto lody, których absolutnie nie możemy się nasycić:

Written by:

Svenja lubi skupiać się na najdrobniejszych szczegółach w kuchni. Od przekąsek i szybkich przepisów aż po wielodaniowe menu testuje wszystko, aby było idealne.