Faszerowane kulki ziemniaczane
Nadziewane kulki ziemniaczane z kremowym nadzieniem serowym i chrupiącą polewą panko! Już nam ślinka zbiera. Tobie też? Uwierzcie mi, odrobina dodatkowego wysiłku w przygotowaniu tej dobroci zdecydowanie się opłaca. Dodatkowo, dzięki frytkownicy na gorące powietrze, zmniejszysz ilość kalorii. A kulki nadal będą tak samo smaczne. Poza tym: Zamiast serka śmietankowego można też wypełnić kulki cheddarem, mozzarellą lub innymi smakołykami. Lubimy mały trik polegający na zamrożeniu kulek twarogowych, a następnie obtoczeniu ich w tłuczonych ziemniakach i bułce tartej. Ale jak zawsze bądźcie kreatywni i modyfikujcie przepis według własnych upodobań!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kg ziemniaków | |
2łyżki masła | |
2łyżki skrobi ziemniaczanej | |
100 g sera śmietankowego | |
1 ząbek czosnku | |
1 pęczek | |
1/2 cytryny | |
50 g mąki panko lub bułki tartej | |
3łyżki oleju roślinnego | |
sól i pieprz do smaku |
Pomoce
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
147
Kalorie
19 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie nadzienia
Czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wszystko wymieszać z serkiem śmietankowym. Doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.
Zamrozić farsz
Za pomocą dwóch łyżeczek uformować masę serową w małe kulki i ułożyć je na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Włóż je do zamrażarki.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotować ziemniaki
Obierz ziemniaki i ugotuj je w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Odcedź wodę i zetrzyj ziemniaki. Wymieszać z masłem i skrobią. Pozwól im ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
4.
Napełnij kulki ziemniaczane
Przygotuj tłuczone ziemniaki, kulki twarogowe i talerz mąki panko. Mokrymi dłońmi nabierz małą garść puree ziemniaczanego, spłaszcz ją nieco, na środku umieść kulkę serka śmietankowego i uformuj masę ziemniaczaną w kulkę wokół niej. Kulkę obtoczyć w mące panko i ułożyć na talerzu. Kontynuować w ten sposób z wszystkimi tłuczonymi ziemniakami.
Oznacz jako zakończone
5.
Usmażyć kulki ziemniaczane
Kulki ziemniaczane układamy na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj i skrop odrobiną oleju roślinnego i smaż przez około 15 minut. Przewróć kulki na drugą stronę, skrop ponownie olejem i smaż przez kolejne 15 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.