Faszerowane kulki ziemniaczane

Nadziewane kulki ziemniaczane z kremowym nadzieniem serowym i chrupiącą polewą panko! Już nam ślinka zbiera. Tobie też? Uwierzcie mi, odrobina dodatkowego wysiłku w przygotowaniu tej dobroci zdecydowanie się opłaca. Dodatkowo, dzięki frytkownicy na gorące powietrze, zmniejszysz ilość kalorii. A kulki nadal będą tak samo smaczne. Poza tym: Zamiast serka śmietankowego można też wypełnić kulki cheddarem, mozzarellą lub innymi smakołykami. Lubimy mały trik polegający na zamrożeniu kulek twarogowych, a następnie obtoczeniu ich w tłuczonych ziemniakach i bułce tartej. Ale jak zawsze bądźcie kreatywni i modyfikujcie przepis według własnych upodobań!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg ziemniaków
2łyżki masła
2łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g sera śmietankowego
1 ząbek czosnku
1 pęczek
1/2 cytryny
50 g mąki panko lub bułki tartej
3łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Pomoce
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

147 Kalorie
19 g Węglowodany
6 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie nadzienia

Czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wszystko wymieszać z serkiem śmietankowym. Doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.

Zamrozić farsz

Za pomocą dwóch łyżeczek uformować masę serową w małe kulki i ułożyć je na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Włóż je do zamrażarki.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotować ziemniaki

Obierz ziemniaki i ugotuj je w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Odcedź wodę i zetrzyj ziemniaki. Wymieszać z masłem i skrobią. Pozwól im ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
4.

Napełnij kulki ziemniaczane

Przygotuj tłuczone ziemniaki, kulki twarogowe i talerz mąki panko. Mokrymi dłońmi nabierz małą garść puree ziemniaczanego, spłaszcz ją nieco, na środku umieść kulkę serka śmietankowego i uformuj masę ziemniaczaną w kulkę wokół niej. Kulkę obtoczyć w mące panko i ułożyć na talerzu. Kontynuować w ten sposób z wszystkimi tłuczonymi ziemniakami.
Oznacz jako zakończone
5.

Usmażyć kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane układamy na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj i skrop odrobiną oleju roślinnego i smaż przez około 15 minut. Przewróć kulki na drugą stronę, skrop ponownie olejem i smaż przez kolejne 15 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF