cesnak

Czosnek jest nie tylko charakterystyczny, ale przede wszystkim zdrowy

Kiedy ogrodnik odgryzł kęs świeżego czosnku podczas jednego z pokazów brytyjskiego szefa kuchni Jamiego Olivera, słynny szef kuchni został wyprowadzony z równowagi. Niby jak może po prostu jeść tak intensywne warzywa. Ogrodnik uśmiechnął się, podał kapsułę Jamiemu i powiedział: Napij się! Jesz też czosnek, ciekawy i zdrowy skarb z kuchni?

Cudowny czosnek

Czosnek zawiera wiele witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Już w starożytności wzbogacał menu starożytnych Egipcjan. Ta bulwiasta roślina jest smaczna i zdrowa. Dzięki temu należy do cudownych pokarmów, których używa się nie tylko ze względu na ich pikantny smak, ale także ze względu na ich działanie lecznicze. Jest używany w prawie wszystkich kulturach. Szczególnie w regionie Morza Śródziemnego jest integralną częścią kultury kulinarnej. Być może także dlatego, że wpływy starożytności są na tym obszarze wciąż żywe. Jednak nie jest mu też obca kuchnia środkowoeuropejska. Stała się cenną przyprawą i lekarstwem.

Świeży jest najlepszy

Świeże warzywa nie tylko najlepiej smakują, ale są też najzdrowsze. Biały lub różowy kolor czosnku można stwierdzić po jego białym lub różowym kolorze lub lekko fioletowa skóra. Możesz także odgadnąć świeżość ze strąków.

Mogą Cię zainteresować: Wskazówki, jak zachować świeżość owoców i warzyw tak długo, jak to możliwe

Dopóki pędy wewnątrz czosnku są zielone, czosnek jest świeży. Jeśli jest już zielony, czosnek był przechowywany przez jakiś czas. W takim przypadku należy usunąć kiełki przed gotowaniem, w przeciwnym razie jedzenie będzie miało gorzki smak.

Czosnek jako lekarstwo

źródło: shutterstock.com

W medycynie naturalnej czosnek od dawna jest stosowany jako lek. Większość jego działania leczniczego przypisuje się substancji allicyna. Uwalnia się podczas krojenia strąków i rozprzestrzenia swój charakterystyczny aromat. Dzięki zawartości allicyny zawierającej siarkę czosnek ma działanie antybakteryjne. Powinna zatem zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii i działać przeciwko wirusom. Ale to, co naprawdę czyni czosnek cennym lekiem, to jego pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Dopełnia smak potraw

Pomimo tego, że intensywny aromat może Ci się nie podobać, najlepiej używać go na świeżo. Choć smak jest intensywny, to jednocześnie łagodny. Nawiasem mówiąc, im świeższy czosnek, tym mniej intensywny jego zapach. Pokrojona w cienkie plasterki lub małe kawałki, nadaje wielu potrawom swój niezwykły smak. Smak prażony jest zawsze nieco delikatniejszy.

Wyciskając ząbki, otrzymujesz sok z czosnku, który dobrze komponuje się z wieloma gorącymi i zimnymi potrawami. Zachowaj ostrożność podczas gotowania, ponieważ łatwo się przypali i stanie się gorzki. Dobrze jest poddać go obróbce cieplnej ostrożnie i jednocześnie szybko. Prawidłowo stosowany podkreśla aromat pozostałych składników.