Grzyby są przysmakiem, nazbieraj sobie

Spędzisz miło czas na świeżym powietrzu, odbędziesz zdrowy spacer i jeszcze przyniesiesz do domu koszyk z wyjątkowymi przysmakami. Grzyby mają sezon od wiosny, ale szczyt ich występowania przypada na jesień.

Zbieranie grzybów ma swoje zasady i prawa, które dobrze jest znać. Ruch na świeżym powietrzu to świetna sprawa, ale jeszcze przyjemniej jest, gdy w swoim koszyku przyniesiemy również kilka smacznych grzybów. To znaczy, aby na koniec leśnej przygody kosz był pełny. Sezon na grzyby toczy się na całego, jak to wykorzystać?

Deszczowa pogoda to zwiastun dobrego sezonu grzybowego, który oficjalnie rozpoczyna się wiosną. Jednak dopiero jesień jest sezonem na najsmaczniejsze i najlepsze kąski. Odpowiednie temperatury i adekwatna wilgotność są niezbędne do wzrostu tego przysmaku.

Czy naprawdę musisz wcześnie wstawać?

Późnym latem i jesienią w lesie i na jego obrzeżach możemy znaleźć borowiki, pieczarki, kurki lub kanie. Grzybami można doprawić makaron, risotto i wiele innych. Kanie doskonale nadaje się jako zdrowy zamiennik mięsa, można je panierować i usmażyć jak sznycel wiedeński.

Najlepszą porą na zbieranie grzybów jest czas po deszczu. Jednak nie od razu. Odczekaj tydzień do trzech, aby umożliwić grzybom wzrost. Jeśli zakres temperatur nocnych i dziennych jest duży, nie spodziewaj się znaleźć wielu sztuk.

Może zainteresuje Cię: Imbir odświeża i wspiera zdrowie

Czy w grzybobraniu naprawdę chodzi o to, żeby wstać wcześnie rano? I tak, i nie. Zwyczaj ten opiera się na znanym: “Kto pierwszy, ten lepszy” Grzyby nie rosną z dnia na dzień. Potrzeba kilku dni, aby wyrosły.

Zbieranie jest zabawą

Ponieważ grzyby mogą bardzo szybko nasiąkać szkodliwymi substancjami, nie należy ich zbierać przy drogach. Ostrożnie wykręcamy grzyby z ziemi lub odcinamy je nożem. Pozostaw korzeń, czyli piętę trzonka w ziemi. Dzięki takiemu zbieraniu będą one szybko odrastać.

Grzyby przyjemnie wzbogacą Twoją kuchnię.
źródło: shutterstock.com

Nigdy też nie zbieraj wszystkich sztuk. W każdym miejscu należy pozostawić co najmniej kilka, tak aby mogły się one nadal rozmnażać naturalnie w tej okolicy.

Zbieraj tylko te, które możesz jednoznacznie zidentyfikować. Bądź naprawdę ostrożny – wiele trujących grzybów przypomina grzyby jadalne. Jeśli zabierasz ze sobą do lasu atlas grzybów, przestudiuj go wcześniej dokładnie. Lepszym pomocnikiem jest jednak doświadczony grzybiarz.

Gdzie szukać grzybów?

Gdzie zbierać grzyby? Doświadczeni grzybiarze mają swoje miejsca, którymi dzielą się z pokolenia na pokolenie. Jednak nie wszyscy są tak skryci, dlatego w internecie jest kilka forów i stron, na których można znaleźć informacje o tym, gdzie można się udać. Warto wyszukać też grup na Facebooku labo przetestować wiarygodne aplikacje na urządzenia z systemem Android lub iOs.

Jak suszyć grzyby?

Możesz cieszyć się udanymi zbiorami przez cały rok. Wystarczy wysuszyć grzyby. W ten sposób:

  • W domu rozłóż grzyby na białym papierze i pozwól im odpocząć, aż wyjdą wszyscy pierwotni mieszkańcy lasu.
  • Następnie dokładnie oczyść grzyby i odkrój wszystkie części, które zostały pogryzione przez owady.
  • Pokrój je na plastry o grubości 3 – 5 mm. Ważne jest, aby wszystkie plastry były tej samej grubości.
  • Grzyby suszymy na siatce, gazecie lub blasze w ciepłym i suchym miejscu. Ułóż je tak, aby się nie dotykały.
  • Jeśli chcesz, aby Twoje grzyby wyschły szybciej, użyj do ich suszenia suszarki spożywczej. Przygotować grzyby w taki sam sposób jak do suszenia na siatce, ustaw piekarnik na 50°C i susz przez 8 do 12 godzin.

Odpowiednio przechowywane mogą przetrwać nawet do 3 lat

Po wysuszeniu ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Idealny jest szczelny szklany pojemnik, w którym wytrzymają nawet 3 lata. Przeźroczyste mogą służyć również jako dekoracja do kuchni. Przecież w ten sposób chwalisz się własną gospodarnością.

Te grzyby są najlepsze

Które grzyby są naprawdę warte uwagi? Wybraliśmy te, które gwarantują prawdziwą kulinarną ucztę. Można je przygotować na wiele sposobów, jako danie główne, jako dodatek do potraw lub użyć jako przyprawy.

Kurki doskonale nadają się do sosów, ale także do pieczeni.
źródło: shutterstock.com

Kurki

Kurki to zwykle pierwsze leśne grzyby w sezonie. Można je znaleźć od wczesnego lata aż do późnej jesieni. Te grzyby o ochrowym kolorze mają małe ilości kalorii i tłuszczów, a jednocześnie są stosunkowo bogate w błonnik. Kurka ma delikatny aromat, któremu pozwolisz się wyróżnić, jeśli połączysz ją z łagodnymi przyprawami.

Pieczarki

Pieczarki, mają jędrną konsystencję i bardzo łagodny, pyszny smak. W kuchni można je wykorzystać wszechstronnie: gotować na parze, grillować, piec lub nadziewać. Przy okazji pieczarki to jedyne grzyby, które można jeść na surowo, np. w sałatce.

Pieczarki to chyba najbardziej znane i najczęściej stosowane grzyby.
źródło: shutterstock.com
Borowik to zawsze świetna zdobycz.
źródło: shutterstock.com

Borowiki

Gatunki grzybów, które należą do rzędu borowikowatych, nazywane są również prawdziwkami. Borowiki cieszą się dużym zainteresowaniem grzybiarzy – w końcu to jedne z najszlachetniejszych grzybów jadalnych, dlatego są też bardzo drogie. Borowik szlachetny jest bogaty w minerały i witaminy, ma biały, jędrny miąższ, który ma orzechowy posmak. Suszone borowiki jeszcze mocniej rozwijają swój smak i można je wykorzystać np. do aromatyzowania sosów.

Kanie

Kania to prawdziwy olbrzym, zarówno dosłownie jak i w przenośni. Aromat jest wyjątkowo delikatny, miąższ soczysty, a smak lekko orzechowy. Im szerszy kapelusz grzyba, tym intensywniejszy jego smak. Nie należy jednak jeść trzonka, jest ona twardy i zdrewniały.

Kania to jeden z ulubionych grzybów. Często przygotowuje się go jako kotlet.
źródło: shutterstock.com

Jak przygotować zebrane grzyby?

Istnieje niezliczona ilość przepisów na przygotowanie pyszności ze swoich “zdobyczy”. Grzyby można gotować, dusić, smażyć, przyrządzać jako danie główne, dodatek do potraw, używać w sosie lub zrobić z nich pastę. Wyobraźnia nie zna granic. Wybraliśmy 3 przepisy, które mogą Was zainspirować.