garnek do pasteryzacji

Jak wybrać garnek do pasteryzacji + wskazówki dotyczące wekowania

Wekowanie to metoda sterylizacji potraw, którymi można się cieszyć nawet w zimie. Dzięki temu możesz zachować kawałek słodkiego, soczystego owocu lub zdrowych warzyw. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, nie martw się. Doradzimy Ci, jak wybrać garnek do pasteryzacji.

W artykule dowiesz się:

Garnek do pasteryzacji to wielofunkcyjny pomocnik, z którym można zawekować naprawdę wszystko. Ogórki, ostra papryka, papryka, morele, śliwki, różnego rodzaju dżemy, a nawet mięso. Jeśli zdecydujesz się na model z zaworem spustowym, to oprócz pomocnika do wekowania otrzymasz przydatny dozownik gorących napojów.

Działanie tych garnków jest proste. Wystarczy ustawić temperaturę, czas, napełnić je wodą i włożyć słoiki. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij słoiki i przechowuj je w miejscu, w którym będą powoli stygły. Szybkie schłodzenie zaburzyłoby konsystencję potrawy, ale przede wszystkim szklany słoik mógłby popękać.

Może Cię zainteresować: Orzechy włoskie są pełne zdrowych tłuszczów

Garnki do pasteryzacji z zaworem mogą być również wykorzystane do urozmaicenia Twojego menu z napojami. Można w nich przygotować herbatę, kawę, poncz lub grzane wino. Garnki mogą również utrzymywać odpowiednią temperaturę napojów. Dzięki zaworowi napój można łatwo nalać.

Garnek do pasteryzacji klasyczny czy elektryczny

Podstawowy podział garnków do pasteryzacji to podział na klasyczne i elektryczne. Klasyczny garnek do pasteryzacji to tak naprawdę zwykły blaszany garnek o dużej pojemności. Jego najważniejszymi akcesoriami są kuchenka i termometr. Zwykle nie jest wyposażony w zawór spustowy. Zaletą jest niska cena.

Elektryczny garnek do pasteryzacji jest znacznie bardziej zaawansowany w porównaniu do klasycznego. Do jego funkcjonowania niezbędna jest jednak energia elektryczna. Oferuje bardzo proste sterowanie, które jest intuicyjne i ułatwia wekowanie także początkującym. Może być wyposażony w zawór spustowy, co czyni go urządzeniem wielofunkcyjnym, np. do przygotowywania gorących napojów.

Jaki materiał wybrać?

Podstawowe materiały, z których wykonywane są garnki to emalia i stal nierdzewna. Zaletą garnków emaliowanych jest niższa cena i dobra przewodność cieplna. Z drugiej strony jest to rozwiązanie podatne na zarysowania i należy przestać używać garnka, gdy tak się stanie. Czyszczenie jest trudne, ponieważ nie można stosować ani czyścika drucianego, ani środków do czyszczenia.

Stal nierdzewna jest zdecydowanie trwalsza od emalii, a ewentualne otarcia wewnątrz garnka nie przeszkadzają w użytkowaniu. W przypadku tego materiału musimy się jednak liczyć z niższą przewodnością cieplną i wyższą ceną.

Właściwa wielkość garnka do pasteryzacji

Określenie, jaka objętość garnka do pasteryzacji jest dla Ciebie idealna, jest jednym z najważniejszych czynników przy jego wyborze. Zasadniczo garnki do pasteryzacji możemy podzielić na trzy wielkości. Małe, średnie i duże.

Małe garnki mają pojemność około 9 litrów. Nadają się raczej do okazjonalnego wekowania, w jednej partii można zawekować 3 słoiki o objętości jednego litra. Jeśli chcesz używać garnka do gotowania napojów, ta kategoria to właściwy wybór.

Średnie garnki do pasteryzacji mają pojemność około 27 litrów. Sprawdzają się, jeśli mamy ogród, z którego trzeba przetworzyć zbiory. Albo po prostu lubisz wekować. Przy takich objętościach można już zawekować wystarczającą ilość smakołyków nie tylko dla siebie, ale i dla rodziny.

Garnki o pojemności 60 litrów i więcej są już dla prawdziwych miłośników wekowania i często można je spotkać w salach konferencyjnych jako podgrzewacze do napojów.

Podgrzej wodę do 100 °C i ustaw odpowiednio długi czas

Wybierz zakres temperatur, do których garnek może podgrzewać wodę w zależności od tego, co będziesz najczęściej przygotowywać. Niskie temperatury około 20 °C służą raczej do podgrzewania i utrzymywania temperatury napojów. Tabela ze wskazówkami, w jakich temperaturach gotować poszczególne produkty, znajduje się poniżej w artykule. Ogólnie rzecz biorąc, im twardsze produkty gotujesz, tym wyższa temperatura, do której będziesz musiał podgrzać wodę.

Ta sama zasada, im twardsze jedzenie, tym wyższa liczba w ustawieniach garnka, obowiązuje również przy sprawdzaniu, na jak długo można ustawić timer. Popularne morele potrzebują tylko 30 minut, gulasz – 75 minut.

Wygodne sterowanie

Dzięki pokrętłom i przyciskom garnki elektryczne są łatwe w obsłudze. Możesz precyzyjnie ustawić temperaturę i czas gotowania. Jeśli byłeś przyzwyczajony do używania klasycznego garnka, możesz czuć się nieco ograniczony podczas pierwszego wekowania. Jednak to tylko przyzwyczajenie.

Może Cię zainteresować: Frytownica beztłuszczowa to zdrowy i kreatywny pomocnik + przepisy

Procedura gotowania jest prosta. Po napełnieniu słoików i zamknięciu pokrywki wlewamy wodę do garnka, wkładamy słoiki i ustawiamy czas i temperaturę gotowania. Wlewając wodę, należy pamiętać, że po włożeniu słoików jej poziom znacznie się podniesie. Cały czas dolewaj wodę, nie odcedzaj.

Dla przejrzystej kontroli dostępne są również modele z cyfrowym wyświetlaczem LCD, na którym zawsze widać aktualną temperaturę i pozostały czas gotowania. Dzięki cyfrowemu wyświetlaczowi w połączeniu z przyciskami lub pokrętłami można bardziej szczegółowo ustawić temperaturę i czas gotowania.

Garnek do pasteryzacji i jego funkcje

Wszystko, co oferuje garnek do pasteryzacji, sprawi, że wekowanie będzie przyjemniejsze, łatwiejsze i pozwoli zaoszczędzić czas. Krótko mówiąc, sprawi, że będzie to dla Ciebie bardziej efektywne. Powinieneś więc mieć zestawienie tego, co każda funkcja oferuje i co robi. Jakie są te najbardziej powszechne i przydatne?

garnek do pasteryzacji i jego funkcje
  • Wspomnieliśmy już o wyświetlaczu LCD. W sposób przejrzysty i szybki oferuje wszystkie aktualne informacje o gotowaniu, jak również pomoże w ustawieniu i poda informację, ile czasu pozostało do końca gotowania.
  • Termostat z regulacją temperatury pozwala ustawić dokładnie pożądaną temperaturę gotowania. W przypadku niektórych modeli maksymalna temperatura wynosi do 110 °C.
  • Timer zadba o to, aby Twoje smakołyki gotowały się dokładnie tyle czasu, ile masz w przepisie. Po upływie czasu garnek poinformuje Cię o tym i wyłączy się.
  • Opóźniony start to tak naprawdę funkcja planowania gotowania. Ustawiasz czas, kiedy garnek ma się włączyć i na jak długo.
  • Funkcje bezpieczeństwa uwalniają Cię od stania przy włączonym garnku. Najczęściej garnki te wyposażone są w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Kolejną świetną funkcją jest alarm o niskim poziomie wody, ale także przed wrzącą wodą lub suchym garnkiem.
  • Zawór spustowy jest nie tylko praktyczny, ale zmienia garnek do pasteryzacji w urządzenie wielofunkcyjne. Możesz również wykorzystać garnek jako zaparzacz/podgrzewacz do napojów, które możesz bezpośrednio nalewać.
  • Garnki do pasteryzacji oferują również różne inne gadżety, ale różnią się one w zależności od modelu i są mniej lub bardziej rozbudowane. Na przykład, automat do wekowania Biggie Digital może być również używany jako sokowirówka.

Jakiej mocy potrzebuje garnek do pasteryzacji?

Moc garnka podawana jest w watach (W). Jeśli nie jesteś zbytnio zaznajomiony z wielkościami fizycznymi, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Zakres mocy garnków do pasteryzacji nie jest zbyt szczegółowy i w rzeczywistości wystarczy wiedzieć, że:

  • Moc 1000 W to najniższa moc oferowana przez garnki do pasteryzacji i jest to normalna moc najmniejszych garnków.
  • Moc 2000 W to złoty środek, który potrafi zrobić niemal wszystko.
  • Moc największych garnków do pasteryzacji może wynosić około 3 500 W, ale tak potężny garnek do pasteryzacji jest zbędny, jeśli chodzi o zastosowania hobbystyczne. Obowiązuje tu zasada, że im większa moc wejściowa, tym więcej energii elektrycznej, tym samym koszt eksploatacji rośnie.

W tych przepisach użyjesz żywności w słoikach

Wybraliśmy dla Ciebie przepisy, w których świeże składniki możecie zastąpić tymi gotowymi. Zawekowaną żywność możesz także użyć jako dodatku do dania.

Słodka letnia uczta pełna witamin

Podczas wekowania owoców temperatura wynosi od 80 do 85 stopni. Ponieważ są to bardziej miękkie pokarmy, wystarczy około 15 minut. Dlatego w tym przypadku przy wyborze garnka do pasteryzacji należy wziąć pod uwagę zakresy temperatur i czasu. Odpowiednim modelem jest na przykład Biggie Eco o pojemności 9 litrów.

Smaczne dodatki do potraw

Kiszone ogórki, kapusta lub inne warzywa są świetnym dodatkiem do dań głównych. W tym przypadku sięgnij po garnek do pasteryzacji z wyższą temperaturą, ponieważ warzywa sterylizuje się w temperaturze od 85 do 100 stopni. Będziesz też potrzebować więcej czasu na ich zawekowanie, około 15 do 25 minut, ponieważ jest to twardsza żywność. Sięgnij na przykład po garnek Lady Marmelade.

Przygotuj swoje obiady na podróż

Gotowanie mięsa staje się coraz bardziej popularne, co upraszcza przygotowanie obiadów i pozwala zaoszczędzić czas podczas urlopu czy podróży. Jednak przy sterylizacji mięsa potrzebna będzie temperatura co najmniej 100 stopni, aby zniszczyć wszystkie bakterie. Pomoże tu na przykład garnek KonfiStar, który można dostosować również pod względem objętości. Do wyboru wariant 40, 50 lub 60-litrowy.

ŻywnośćTemperatura wekowaniaCzas wekowania
Burak85 °C15 minut
Pomidory80 °C20 minut
Wieprzowina100 °C150 minut
Czereśnie80 °C30 minut
Morele90 °C30 minut
Śliwki90 °C30 minut
Gruszki90 °C30 minut
Ogórki kiszone90 °C30 minut
Kalafior100 °C90 minut
Gulasz100 °C75 minut
Kotlety100 °C75 minut
Ryby 20 °C95 minut
Wiśnie80 °C15 minut
Brzoskwinie w całości85 °C30 minut
Truskawki85 °C15 minut
Agrest85 °C20 minut
Jagody85 °C15 minut
Tarte jabłka85 °C25 minut
Kiełbasy90 °C45 minut