Bulion z warzyw

Przygotowanie własnego rosołu warzywnego jest w rzeczywistości bardzo łatwe. Ponadto służy jako podstawa wielu pysznych dań, od zup i sosów tuż po całe bankiety z pysznym mięsem pieczenym itp. Kolejna zaleta samodzielnego gotowania bulionu: Możesz uniknąć marnowania żywności, po prostu gotując pokruszone warzywa i nie wyrzucać je. Czy chciałbyś mieć bulion w postaci proszku jak z supermarketu? Na to też mamy odpowiednią receptę!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 Marchewki
1/2 Korzeń selera
1Łodyga Por
3 Cebule
2 Ząbki czosnku
1Pęczek Pietruszka
1Łyżka stołowa Olej roślinny
10 Pieprz czarny ziarnisty
2Gałązki Tymianek
1 Liść laurowy
6 Jałowce
Sól Do smaku
Wymagane akcesoria
Sito drobne

Informacje żywieniowe

20 Kalorie
0 g Węglowodany
3 g Tłuszcze
0 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotujmy warzywa

Marchew, seler, cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki. Por i pietruszkę umyć i grubo posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Warzywa pieczemy

W dużym garnku usmaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym. Dodaj pozostałe warzywa i gotuj przez 5 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Dodaj pieprz

Dodaj tymianek, liść laurowy, ziarna pieprzu czarnego, jałowec i zalej 3 litrami wody, dopraw solą.
Oznacz jako zakończone
4.

Bulion pozostajemy do zagotowania

Niech przykryty bulion gotuje się przez co najmniej 90 minut na wolnym ogniu, a następnie przecedzamy go przez drobne sito. Użyjemy natychmiast lub przechowujemy w szczelnych pojemnikach w lodówce do 2 tygodni.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada ok. 500 ml bulionu. Z przepisu dostaniesz około 2 litry bulionu warzywnego, czyli 4 porcje o odpowiednich wartościach odżywczych.
Informacje o wartościach odżywczych są przybliżone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF