Camembert z żurawiną z raclette

Camembert z żurawiną z raclette W tym przepisie przedstawiamy wyrafinowany i niezwykły pomysł kulinarny na wieczór z raclette. Zasada jest bardzo prosta: Panieruj ser camembert i zapiekaj w patelni do raclette, aż będzie przyjemnie miękki. Udekoruj na talerzu parującą, owocową żurawiną. Zapiekany camembert to prawdziwa atrakcja prosto z piekarnika, ale jako przekąska lub przysmak dla miłośników sera wyjątkowo dobrze komponuje się z raclette. Wypróbuj nasz szybki i łatwy przepis!

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 krążek sera camembert 250-300 g
1 jajko
3 łyżki mąki typ 405
4łyżki bułki tartej
4łyżki dzikiej żurawiny ze słoika
sól, pieprz do smaku
Przybory
Raclette z patelniami

Informacje żywieniowe

305 Kalorie
10 g Węglowodany
22 g Tłuszcze
15 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie panierki

Na 3 małych, płaskich talerzach rozmieść mąkę, następnie jajko i na końcu bułkę tartą z solą i pieprzem. Rozkłóć jajko.
Oznacz jako zakończone
2.

Panieruj camembert

Pokrój ser camembert na ćwiartki. Najpierw każdy kawałek obtocz w mące, następnie zanurza w jajku i panieruj ze wszystkich stron w bułce tartej.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie patelenek

Umieść kawałki camemberta na patelniach i zapiekaj przez około 15 minut na gorącym grillu raclette. W zależności od upodobań 5 minut przed końcem dodaj żurawinę, aby ją podgrzać lub po przyrządzeniu polej nią ser camembert na zimno.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Jeśli chcesz delektować się camembertem jako wegetarianin, przy zakupie szukaj niezawierającego podpuszczki zamiennika dla klasycznego camemberta. Dostaniesz go w każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie lub na stoisku z serami.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF