Cevapcici
Cevapcici to małe grillowane roladki z mięsa mielonego, ziół i przypraw. Są one szczególnie popularne w Europie Południowo-Wschodniej. W Chorwacji i niektórych innych krajach są one nawet uznawane za danie narodowe. Najchętniej jemy cevapcici ze smacznym ajvarem lub bezpośrednio jako całe danie na dłoń: nikt nie oprze się cevapcici w chlebku pita. Poza tym cevapcici są w każdym miejscu robione nieco inaczej, dlatego nie ma jednego oryginalnego przepisu. Oto szybki i łatwy przepis na domowe cevapcici. Chcesz się przyłączyć? A tak przy okazji, zamiast smażyć domowe cevapcici na patelni, można je również świetnie przyrządzić na grillu!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g mieszanego mięsa mielonego | |
1 ząbek czosnku | |
1 cebula | |
1/4pęczka natki pietruszki | |
1łyżeczka ostrej papryki w proszku | |
1łyżeczka słodka papryka w proszku | |
1łyżka oleju roślinnego | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
273
Kalorie
2 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcze
21 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Obrać czosnek i cebulę, a następnie bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Nadać kształt cevapcici
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i uformować z masy ok. 12 kulek jednakowej wielkości, które następnie należy nieco spłaszczyć, aby uzyskać klopsiki o wymiarach ok. 3 x 10 cm.
Oznacz jako zakończone
3.
Usmażyć cevapcici
A patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć cevapcici, aż będą gorące. Następnie gotować na małym ogniu.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada 3 cevapcici.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.