Kurczak z frytownicy na gorące powietrze
W naszym menu jest dzisiaj kurczak z gorącego frytownicy na gorące powietrze z pyszną, pikantną marynatą. W zależności od modelu frytownicy na gorące powietrze można umieścić kurczaka w koszu do smażenia lub – jak w przypadku naszej frytownicy VitAir – na rożnie. Równomierna rotacja sprawia, że kurczak jest chrupiący na zewnątrz, a w środku soczysty i delikatny. Dziś pokażemy Ci nasz prosty przepis, który z pewnością sprawi, że ślinka napłynie Ci do ust.
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 mały kurczak gotowy do przyrządzenia | |
5 cebul perłowych alternatywnie 2 cebule | |
2gałązki tymianku | |
4łyżki oleju roślinnego | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
2łyżk miodu | |
2 łyżki soku z cytryny | |
1łyżeczka słodkiej papryki w proszku | |
1łyżeczka wędzonej papryki w proszku alternatywnie więcej słodkiej papryki w proszku | |
sól i pieprz do smaku |
przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie z rożnem | |
sznurek kuchenny | |
wykałaczki |
Informacje żywieniowe
524
Kalorie
9 g
Węglowodany
32 g
Tłuszcz
50 g
Białko
PRZYGOTOWANIE
1.
Marynata
Wymieszać olej, paprykę w proszku, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, aż powstanie gładka masa.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować kurczaka
Opłukać kurczaka i osuszyć. Doprawić wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Obrać cebulę perłową, umyć zioła i osuszyć. Cebulę i zioła umieścić w środku kurczaka. Zamknąć wykałaczkami. Związać udka i skrzydełka sznurkiem kuchennym.
Oznacz jako zakończone
3.
Zamarynować kurczaka
Równomiernie rozprowadzić marynatę na kurczaku. marynować w lodówce przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec kurczaka
Umieścić kurczaka na rożnie lub w koszu do smażenia frytownicy na gorące powietrze i grillować w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości kurczaka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Z przepisu można przygotować 4 porcje, zakładając, że cały kurczak jako główny posiłek wystarczy dla około 4 osób.
Do przepisu należy użyć gotowego do przyrządzenia kurczaka. Można go kupić w supermarkecie lub u rzeźnika. Oznacza to, że podroby, pióra i itp. zostały już usunięte, dzięki czemu kurczaka można od razu przyrządzić.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.