Chlebek bananowy
bardzo łatwe
Chlebek bananowy to doskonałe połączenie chleba i ciasta. Ten słodki i zdrowy wypiek ma wiele odmian. Ale dzisiejszy przepis dotyczy w pierwszym rzędzie klasyki. Prosty chlebek bananowy wzbogacony kilkoma wiórkami czekoladowymi! Szybko wymieszaj wszystkie składniki i umieść je w formie do pieczenia chleba. Po upływie godziny chlebek bananowy na ciepło jest gotowy.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 banany bardzo dojrzałe, łącznie ok. 300 g miąższu | |
100 g masła | |
100 g brązowego cukru | |
2 jajka | |
250 g mąki typu 405 | |
100 g jogurtu naturalnego | |
100 g kropli czekoladowych | |
1szczypta soli |
Przybory
Forma do pieczenia bochenków alternatywnie inna forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
250
Kalorie
34 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Zmiękcz masło. Obierz banany i rozgnieć je widelcem.
Oznacz jako zakończone
2.
Mieszanie ciasta
Utrzyj na pianę masło z cukrem. Dodaj jajka i ponownie utrzyj, aż do spienienia. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz kropli czekoladowych.
Oznacz jako zakończone
3.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.
Pieczenie chlebka bananowego
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść. Wlej ciasto, posyp kropelkami czekoladowymi i piecz ok. 55 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
Zamiast czekoladowych dropsów możesz też uszlachetnić swój chlebek bananowy orzechami, owocami lub innymi rzeczami.