Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to doskonałe połączenie chleba i ciasta. Ten słodki i zdrowy wypiek ma wiele odmian. Ale dzisiejszy przepis dotyczy w pierwszym rzędzie klasyki. Prosty chlebek bananowy wzbogacony kilkoma wiórkami czekoladowymi! Szybko wymieszaj wszystkie składniki i umieść je w formie do pieczenia chleba. Po upływie godziny chlebek bananowy na ciepło jest gotowy.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 banany bardzo dojrzałe, łącznie ok. 300 g miąższu
100 g masła
100 g brązowego cukru
2 jajka
250 g mąki typu 405
100 g jogurtu naturalnego
100 g kropli czekoladowych
1szczypta soli
Przybory
Forma do pieczenia bochenków alternatywnie inna forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

250 Kalorie
34 g Węglowodany
11 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Zmiękcz masło. Obierz banany i rozgnieć je widelcem.
Oznacz jako zakończone
2.

Mieszanie ciasta

Utrzyj na pianę masło z cukrem. Dodaj jajka i ponownie utrzyj, aż do spienienia. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz kropli czekoladowych.
Oznacz jako zakończone
3.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.

Pieczenie chlebka bananowego

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść. Wlej ciasto, posyp kropelkami czekoladowymi i piecz ok. 55 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
Zamiast czekoladowych dropsów możesz też uszlachetnić swój chlebek bananowy orzechami, owocami lub innymi rzeczami.
 Zapisz jako PDF