Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to doskonałe połączenie chleba i ciasta. Ten słodki i zdrowy wypiek ma wiele odmian. Ale dzisiejszy przepis dotyczy w pierwszym rzędzie klasyki. Prosty chlebek bananowy wzbogacony kilkoma wiórkami czekoladowymi! Szybko wymieszaj wszystkie składniki i umieść je w formie do pieczenia chleba. Po upływie godziny chlebek bananowy na ciepło jest gotowy.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 banany bardzo dojrzałe, łącznie ok. 300 g miąższu
100 g masła
100 g brązowego cukru
2 jajka
250 g mąki typu 405
100 g jogurtu naturalnego
100 g kropli czekoladowych
1szczypta soli
Przybory
Forma do pieczenia bochenków alternatywnie inna forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

250 Kalorie
34 g Węglowodany
11 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Zmiękcz masło. Obierz banany i rozgnieć je widelcem.
Oznacz jako zakończone
2.

Mieszanie ciasta

Utrzyj na pianę masło z cukrem. Dodaj jajka i ponownie utrzyj, aż do spienienia. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz kropli czekoladowych.
Oznacz jako zakończone
3.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.

Pieczenie chlebka bananowego

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść. Wlej ciasto, posyp kropelkami czekoladowymi i piecz ok. 55 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
Zamiast czekoladowych dropsów możesz też uszlachetnić swój chlebek bananowy orzechami, owocami lub innymi rzeczami.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz