Chlebek bananowy
bardzo łatwe
Chlebek bananowy to doskonałe połączenie chleba i ciasta. Ten słodki i zdrowy wypiek ma wiele odmian. Ale dzisiejszy przepis dotyczy w pierwszym rzędzie klasyki. Prosty chlebek bananowy wzbogacony kilkoma wiórkami czekoladowymi! Szybko wymieszaj wszystkie składniki i umieść je w formie do pieczenia chleba. Po upływie godziny chlebek bananowy na ciepło jest gotowy.
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 banany bardzo dojrzałe, łącznie ok. 300 g miąższu | |
100 g masła | |
100 g brązowego cukru | |
2 jajka | |
250 g mąki typu 405 | |
100 g jogurtu naturalnego | |
100 g kropli czekoladowych | |
1szczypta soli |
Przybory
Forma do pieczenia bochenków alternatywnie inna forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
250
Kalorie
34 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Zmiękcz masło. Obierz banany i rozgnieć je widelcem.
Oznacz jako zakończone
2.
Mieszanie ciasta
Utrzyj na pianę masło z cukrem. Dodaj jajka i ponownie utrzyj, aż do spienienia. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz kropli czekoladowych.
Oznacz jako zakończone
3.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.
Pieczenie chlebka bananowego
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść. Wlej ciasto, posyp kropelkami czekoladowymi i piecz ok. 55 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
Zamiast czekoladowych dropsów możesz też uszlachetnić swój chlebek bananowy orzechami, owocami lub innymi rzeczami.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.