Cruffiny

Cruffiny: wspaniałe połączenie croissantów i muffinów. Brzmi to jak świetny pomysł, prawda? My też tak uważamy! Dlatego od razu spróbowaliśmy zrobić to małe ciasto. Niektórzy pieką je zwykłe z masłem, inni wypełniają kremem czekoladowym (też naszym zdaniem świetny pomysł). Na nadzienie wybraliśmy słodko-orzechowe połączenie dżemu jeżynowego i mielonych migdałów. Jak zawsze, na tym polega piękno przepisów: można je modyfikować wedle uznania. Oczywiście można też wypełnić kruche ciasteczka jagodami lub innymi owocami, wszelkiego rodzaju smarowidłami i dżemami. Bądź kreatywny i zaskocz siebie i swoich gości pięknymi małymi cruffinami.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
600 g mąki typ 405
1opakowanie drożdży suszonych
4łyżki cukru
180 ml mleka
200 g masła
1łyżeczka aromatu waniliowego
1szczypta soli
Na nadzienie
200 g dżemu jeżynowego
50 g migdałów
Pomoce
12 Forma do muffinek
Robot kuchenny opcjonalnie

Informacje żywieniowe

395 Kalorie
52 g Węglowodany
17 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Roztopić masło w małym rondelku i pozostawić do ostygnięcia. Podgrzać mleko do temperatury pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie ciasta

W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko i masło i wyrabiaj w robocie kuchennym wyposażonym w hak do ciasta przez 5 minut na średniej prędkości, aż ciasto będzie gładkie. Wyrabiaj ciasto krótko na posypanej mąką powierzchni roboczej (ciasto nie powinno się już kleić). Umieść w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzewanie piekarnika

Rozgrzej piekarnik do 180°C od dołu i z góry.
Oznacz jako zakończone
4.

Uformować cruffiny

Ciasto podzielić na 6 równych części (w razie potrzeby użyć wagi kuchennej). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarować dżemem i posypać migdałami. Zwinąć dłuższy bok. Nacinamy ją wzdłuż nożem tak, aby widoczne były warstwy. Każdą porcję zwiń wzdłuż i ostrożnie umieść w formie do muffinek. Kontynuuj w ten sposób ze wszystkimi kawałkami ciasta.
Oznacz jako zakończone
5.

Upiecz cruffiny

Piec cruffiny przez około 30 minut, aż staną się złotawe.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dane żywieniowe są obliczone w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz