Alzackie tarte flambée

Alzackie tarte flambée Już samo to zdanie sprawia, że ślinka nam cieknie. Tobie też? Dlaczego więc nie zrobić go w domu? Podstawą jest nasze bardzo proste ciasto tarte flambée. A potem potrzebna jest już smaczna dekoracja. Całość zapiekać w piekarniku do uzyskania chrupkości i specjał z Alzacji jest już gotowy. Wspaniale, prawda? Czy wiesz, że kiedyś tarte flambée pieczono jako pierwsze w piecu opalanym drewnem, aby wykorzystać pierwsze duże ciepło? Później do pieca wkładano chleb czy inne produkty. Ciekawe, prawda?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 Ciasto na podpłomyki
250 g kwaśnej śmietany
100g Crème fraîche
300 g boczku wędzonego
2 czerwone cebule
1garść rukoli opcjonalnie
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

762 Kalorie
85 g Węglowodany
52 g Tłuszcze
22 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w paski. Wymieszaj kwaśną śmietanę z crème fraîche i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do górnej/dolnej temperatury do 250 °C.
Oznacz jako zakończone
3.

Obłożyć tarte flambée

Ciasto tarte flambée rozwałkować na papierze do pieczenia jak w ostatnim kroku przepisu podstawowego. Można zrobić jeden duży placek lub 4 mniejsze. Ciasto posmarować równomiernie mieszanką śmietanową, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć boczek oraz cebulę i zapiekać w piekarniku przez około 7 minut, aż brzegi się zrumienią. Podawaj z garścią rukoli, jeśli masz ochotę.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dane żywieniowe są obliczone w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF