Alzackie tarte flambée
Alzackie tarte flambée Już samo to zdanie sprawia, że ślinka nam cieknie. Tobie też? Dlaczego więc nie zrobić go w domu? Podstawą jest nasze bardzo proste ciasto tarte flambée. A potem potrzebna jest już smaczna dekoracja. Całość zapiekać w piekarniku do uzyskania chrupkości i specjał z Alzacji jest już gotowy. Wspaniale, prawda? Czy wiesz, że kiedyś tarte flambée pieczono jako pierwsze w piecu opalanym drewnem, aby wykorzystać pierwsze duże ciepło? Później do pieca wkładano chleb czy inne produkty. Ciekawe, prawda?
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 Ciasto na podpłomyki | |
250 g kwaśnej śmietany | |
100g Crème fraîche | |
300 g boczku wędzonego | |
2 czerwone cebule | |
1garść rukoli opcjonalnie | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
762
Kalorie
85 g
Węglowodany
52 g
Tłuszcze
22 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w paski. Wymieszaj kwaśną śmietanę z crème fraîche i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do górnej/dolnej temperatury do 250 °C.
Oznacz jako zakończone
3.
Obłożyć tarte flambée
Ciasto tarte flambée rozwałkować na papierze do pieczenia jak w ostatnim kroku przepisu podstawowego. Można zrobić jeden duży placek lub 4 mniejsze. Ciasto posmarować równomiernie mieszanką śmietanową, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć boczek oraz cebulę i zapiekać w piekarniku przez około 7 minut, aż brzegi się zrumienią. Podawaj z garścią rukoli, jeśli masz ochotę.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Dane żywieniowe są obliczone w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.