Cukinie okrągłe faszerowane
Dziś w naszym menu znajdą się faszerowane okrągłe cukinie. Do tej pory znałeś/-aś tylko podłużne, nadziewane łódki? Następnie pokażemy Ci dzisiaj przepis wegetariański – naprawdę świetna rzecz. Pyszny pomidorowy kuskus doskonale komponuje się z warzywami. Uważasz, że cukinia jest po prostu wspaniała? Dlaczego więc nie spróbować także ich kwiatów! I jeszcze jedna wskazówka od naszego zespołu Klarstein: faszerowane cukinie świetnie nadają się do podania na kolejnym przyjęciu przy grillu. Przyrządzać je przy okazji w piekarniku lub (jeśli masz grill z pokrywą) po prostu grillować je w strefie pośredniej.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 okrągłe cukinie dostępne w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub na targu | |
200 g kuskusu | |
1łyżka bulionu warzywnego | |
200 g pomidorków koktajlowych | |
1 cebula | |
1 ząbek czosnku | |
1/2pęczka świeżej pietruszki | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
532
Kalorie
79 g
Kalorie
16 g
Tłuszcze
14 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Pozostawić kuskus do napęcznienia
Wymieszać kuskus z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą, pieprzem i wywarem warzywnym. Zalać wrzącą, gorącą wodą. przykryć i pozostawić do namoczenia na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować cukinie
Cukinie umyć, odciąć wierzch, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Umyć pietruszkę, osuszyć i drobno posiekać. Pomidory umyć i przepołowić.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotować nadzienie
Na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodać miąższ i pomidory. Smażyć przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół)
Oznacz jako zakończone
5.
Nadziać cukinie i upiec
Wymieszać kuskus z warzywami i wlać farsz do cukinii. Piec przez ok. 30 minut, aż cukinie będą miękkie w dotyku.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.