Curry z ciecierzycy
Curry z ciecierzycy jest symbolem jesieni. Jest szybki, zawiera dużo świeżych składników i jest naprawdę zdrowy. Dzięki paście curry i pysznym przyprawom staje się wyjątkowym doświadczeniem smakowym. Dodatkowo, nasz przepis jest wegański. Przy okazji, nie wyobrażamy sobie tego przysmaku bez świeżej kolendry. Jeśli jednak jesteś w drużynie, która nie lubi kolendry, użyj świeżej pietruszki. Smacznego!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1puszka mleka kokosowego | |
1puszka ciecierzycy | |
2łyżeczki żółtej pasty curry | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
1 czerwona papryka | |
150 g groszku cukrowego | |
2łyżeczki przyprawy curry | |
1łyżka chili w proszku | |
1 czerwona papryka chili opcjonalnie | |
1/2pęczka kolendry | |
1łyżka oleju kokosowego | |
1 limonki | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
397
Kalorie
25 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcze
9 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Usuń nasiona z papryki i pokrój ją w kostkę. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Papryczkę chili przepołów usuń nasiona i drobno posiekaj. Umyj groszek cukrowy. Ciecierzycę umieść w sitku i dobrze wypłukaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Opiecz wszystko
Na dużej patelni umieścić olej kokosowy. Podsmażamy czosnek i cebulę przez 3 minuty. Dodaj paprykę i chili i ponownie podsmaż. Zalej ją mlekiem kokosowym. Dodaj ciecierzycę, groszek cukrowy oraz pastę curry i gotuj przez 10 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Curry z ciecierzycy - finał
Dodaj mielone chili, kolendrę, sok i skórkę z limonki oraz przyprawy curry. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Pasty curry są obecnie dostępne w każdym supermarkecie. Jeśli lubisz na ostro, dodaj świeże chili i czerwoną pastę curry.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.