Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy jest symbolem jesieni. Jest szybki, zawiera dużo świeżych składników i jest naprawdę zdrowy. Dzięki paście curry i pysznym przyprawom staje się wyjątkowym doświadczeniem smakowym. Dodatkowo, nasz przepis jest wegański. Przy okazji, nie wyobrażamy sobie tego przysmaku bez świeżej kolendry. Jeśli jednak jesteś w drużynie, która nie lubi kolendry, użyj świeżej pietruszki. Smacznego!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1puszka mleka kokosowego
1puszka ciecierzycy
2łyżeczki żółtej pasty curry
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
150 g groszku cukrowego
2łyżeczki przyprawy curry
1łyżka chili w proszku
1 czerwona papryka chili opcjonalnie
1/2pęczka kolendry
1łyżka oleju kokosowego
1 limonki
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

397 Kalorie
25 g Węglowodany
27 g Tłuszcze
9 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Usuń nasiona z papryki i pokrój ją w kostkę. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Papryczkę chili przepołów usuń nasiona i drobno posiekaj. Umyj groszek cukrowy. Ciecierzycę umieść w sitku i dobrze wypłukaj.
Oznacz jako zakończone
2.

Opiecz wszystko

Na dużej patelni umieścić olej kokosowy. Podsmażamy czosnek i cebulę przez 3 minuty. Dodaj paprykę i chili i ponownie podsmaż. Zalej ją mlekiem kokosowym. Dodaj ciecierzycę, groszek cukrowy oraz pastę curry i gotuj przez 10 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Curry z ciecierzycy - finał

Dodaj mielone chili, kolendrę, sok i skórkę z limonki oraz przyprawy curry. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Pasty curry są obecnie dostępne w każdym supermarkecie. Jeśli lubisz na ostro, dodaj świeże chili i czerwoną pastę curry.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF