Czerwona kapusta
Czerwona kapusta to chyba jeden z ulubionych dodatków Niemców. Szczególnie jesienią i zimą zdrowa kapusta o żywej barwie po prostu pasuje do wszystkiego. Czy to wegańska pieczeń, polędwica wieprzowa czy soczysta pierś z kaczki: dodatek z czerwonej kapusty będzie idealny. Też tak sądzisz? I właśnie dlatego mamy nasz super prosty przepis na przyrządzenie czerwonej kapusty domowym sposobem. Oczywiście z owocowymi nutami jabłek, liśćmi laurowymi i czym jeszcze zechcesz.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1główka czerwonej kapusty | |
1 czerwone jabłko | |
1 liść laurowy | |
5 goździków | |
5 jagód jałowca | |
50 g masła | |
100 ml soku jabłkowego | |
1łyżka cukru | |
1 łyżka soli |
Przybory
1 Saszetka herbaty opcjonalnie | |
Robot kuchenny opcjonalnie | |
Jednorazowe rękawice |
Informacje żywieniowe
130
Kalorie
12 g
Węglowodany
7 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Z czerwonej kapusty usunąć zewnętrzne liście. Poćwiartuj kapustę i wytnij głąb. Pokrój kapustę na bardzo cienkie paski w robocie kuchennym lub ostrym, dużym nożem. Posyp kapustę solą i cukrem i dokładnie wyciśnij ręką.
Oznacz jako zakończone
2.
Gotowanie czerwonej kapusty
Roztop masło. Podsmaż w nim jabłko i cebulę, aż cebula będzie półprzezroczysta. Stopniowo dodawaj czerwoną kapustę (po krótkim czasie zmięknie). Dodaj sok jabłkowy. Dodaj jagody jałowca i goździki w saszetce oraz osobno liść laurowy. Czerwoną kapustę gotuj przez około 40 minut, aż będzie miękka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.