Domowa polewa czekoladowa
bardzo łatwe
Polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa jest bardzo wszechstronna i pyszna. Nie powinieneś jej przegapić. Bardzo szybko się miesza, jest doskonałym środkiem aromatyzującym i słodzącym do ciast – na przykład naszego sernika baskijskiego – lub lodów czy sałatek owocowych. Do czego Ty lubisz używać polewy czekoladowej? Tak czy inaczej, pokażemy Ci, jak szybko i łatwo przygotować ją w domu. Chodźmy na to!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g ciemnej czekolady | |
200 ml śmietany | |
20 g masła | |
2łyżki cukru |
Informacje żywieniowe
232
Kalorie
18 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Doprowadź śmietanę do wrzenia. Rozpuść w niej czekoladę na małym ogniu.
Oznacz jako zakończone
2.
Polewa czekoladowa
Dodać masło i cukier. Mieszaj, aż powstanie błyszcząca masa czekoladowa. Użyj natychmiast.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.