Faszerowane kwiaty cukinii

Czy próbowałeś już kwiatów cukinii, a nie tylko samej cukinii? Faszerowane kwiaty cukinii to włoski klasyk i prawdziwa uczta dla podniebienia. W naszym przepisie wypełniamy je pysznym kremem z ricotty, który świetnie komponuje się ze słodkim smakiem kwiatów, świeżymi ziołami i wyciśniętą limonką. Jako przystawka z odrobiną ciabatty lub jako dodatek do pysznego włoskiego dania głównego: faszerowane kwiaty cukinii są warte spróbowania! Przy okazji: jadalne kwiaty można znaleźć w dobrze zaopatrzonych supermarketach, delikatesach lub na cotygodniowym targu. Miej oczy otwarte, szukając ich!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
8 kwiaty cukinii
200 g Ricotta
50 g parmezanu
1 żółtko
1 limonka
8 gałązek pietruszki
4łyżki oliwy z oliwek
1szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Pomocnicy
Blender ręczny lub blender
Forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

317 kalorie
11 g węglowodany
26 g tłuszczu
12 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj kwiaty cukinii

Kwiaty cukinii dokładnie opłucz, osusz, lekko rozchyl i delikatnie wykręć słupek. Umieść kwiaty w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka).
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj nadzienie

Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Drobno zetrzyj parmezan i wyciśnij sok z limonki. Wymieszaj wszystko z ricottą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
Oznacz jako zakończone
4.

Napełnij i upiecz

Ostrożnie napełnij kwiaty kremem z ricotty, zamknij i skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut i podawaj na gorąco.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jadalne kwiaty można znaleźć w dobrze zaopatrzonych supermarketach, w delikatesach lub na cotygodniowym targu. Miej na nie oczy szeroko otwarte!
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF