Fondue z sera
Serowe fondue to słowo, przy którym cieknie ślinka. Kremowy, topiony ser do maczania w nim różnego rodzaju smakołyków. Naszym zdaniem wspaniały wynalazek W naszym sklepie internetowym znajdziesz wiele garnków do fondue, które utrzymują ser w cieple i które sprawią, że wieczór z fondue będzie tak przyjemny, jak to tylko możliwe. W tym przepisie powiemy Ci, jak sprawić, by Twój ser był przyjemny, płynny i nie twardy. Miłej zabawy!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
150 ml białego wina | |
300 g Gruyère | |
500 g sera z Bergblumen | |
100 g sera cheddar | |
1łyżka skrobi |
Przybory
Garnek do serowego fondue |
Informacje żywieniowe
788
Kalorie
2 g
Węglowodany
57 g
Tłuszcze
59 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie serowego fondue
Zagotuj w garnku białe wino. Zetrzyj ser i stopniowo mieszaj z białym winem, aż wszystko się rozpuści. Wymieszaj skrobię z 2 łyżkami wody na gładką masę i dodaj do masy serowej. Ciągle mieszając, poczekaj, aż wszystko dobrze się połączy.
Oznacz jako zakończone
2.
Przelewanie i zanurzanie
Wlej masę serową do garnka do fondue i zanurzaj w niej przysmaki według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli maczasz chleb w swoim fondue, łam go zamiast kroić: w ten sposób powierzchnia jest bardziej nierówna i może przyjąć dużo więcej sera.
Jeśli chodzi o odpowiedni ser, zawsze sprowadza się to do smaku. Jeśli nie masz pewności, zasięgnij porady na temat właściwej mieszanki w dziale serów lub na rynku.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.