Raclette z Valais

Raclette z Valais to klasyczny wariant raclette. Obecnie bardziej znany jest nam grill raclette z małymi patelniami i gorącym kamieniem, umożliwiającym przyrządzenie porcji ulubionych kombinacji Jednak w przypadku raclette z Valais sera używa się w jednym kawałku. Stronę przecięcia podgrzewa się pod spiralą grzejną, aż górna warstwa ładnie się stopi. Ten stopiony ser należy rozłozyć na chlebie lub ziemniakach. Prawdziwa gratka dla wszystkich fanów sera!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg sera raclette w kawałku
1 kg ziemniaków sałatkowych / twardych
1 mały chleb wieloziarnisty
Przybory
grill raclette ze stojakiem na ser

Informacje żywieniowe

781 Kalorie
54 g Węglowodany
41 g Tłuszcze
44 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Ziemniaki ugotuj tak, aby mogły być podawane na ciepło jako ziemniaki w mundurkach do raclette Pokrój chleb wieloziarnisty na małe kromki.
Oznacz jako zakończone
2.

Topienie sera

Zamocuj ser raclette w stojaku na ser i top pod grzałką przez ok. 5 minut, aż górna warstwa będzie miękka, a brzegi będą chrupiące. Rozsmaruj ser na ziemniakach, chlebie lub innych składnikach i delektuj się smakiem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Ser raclette w kawałku można dostać na cotygodniowym targu, w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub na stoisku z serami
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF