Kliny ziemniaczane w piekarniku
Kliny ziemniaczane w piekarniku to jeden z najprostszych sposobów na to, by ziemniaki były naprawdę pyszne. I mają wiele naz: kliny, wiejskie ziemniaki, wedges, kliny ziemniaczane i inne: oto przepis, dzięki któremu kliny ziemniaczane z piekarnika będą naprawdę chrupiące i pikantne.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kg młodych ziemniaków | |
1/2pęczka rozmarynu | |
1/2pęczka tymianku | |
3łyżki oliwy z oliwek | |
2łyżeczki słodkiej papryki w proszku | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
305
Kalorie
43 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować ziemniaki
Ziemniaki przepołowić i pokroić w kliny. Umyć je dokładnie w dużej misce z zimną wodą.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować zioła
Umyć rozmaryn i tymianek, osuszyć, oderwać listki od łodyżek i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
4.
Mieszać i piec
Ziemniaki dobrze odsączyć i wymieszać w misce z przyprawami, oliwą i ziołami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40 minut aż do uzyskania pożądanego stopnia przyrumienienia.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.