Kotlet z czubajki kani
Kotlet z czubajki kani to popularna alternatywa dla klasycznej wersji. Dlaczego? Ponieważ – jak sama nazwa wskazuje – jest on wykonany z parasola czubajki kani. Olbrzymie grzyby z gatunku pieczarkowatych mają orzechowy aromat i dorównują swoim mięsnym odpowiednikom dzięki chrupiącej panierce. Przy okazji, czy wiesz, że parasol to francuskie słowo oznaczające parasol przeciwsłoneczny? Pasuje do tego wielkiego grzyba, nie sądzisz? Jeśli już teraz masz ochotę na chrupiący kotlet z czubajki kani, skorzystaj z naszego przepisu!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 czubajki kanie | |
100 ml mleka sojowego lub wody | |
2łyżki mąki | |
100 g bułki tartej | |
2łyżki oleju roślinnego | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
252
Kalorie
31 g
Węglowodany
7 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować grzyby
Oczyścić grzyby i ostrożnie wykręcić lub odciąć trzon.
Oznacz jako zakończone
2.
Stworzyć linię do panierowania
W tym celu należy ubić mleko sojowe i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej misce umieścić bułkę tartą.
Oznacz jako zakończone
3.
Panierować
Obtoczyć parasole grzybów najpierw w mące, a następnie w bułce tartej.
Oznacz jako zakończone
4.
Smażyć
Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym i smażyć kotlety z czubajki kani z obu stron przez 3-5 minut, aż panierka będzie chrupiąca.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.