Kurczak z frytownicy na gorące powietrze
W naszym menu jest dzisiaj kurczak z gorącego frytownicy na gorące powietrze z pyszną, pikantną marynatą. W zależności od modelu frytownicy na gorące powietrze można umieścić kurczaka w koszu do smażenia lub – jak w przypadku naszej frytownicy VitAir – na rożnie. Równomierna rotacja sprawia, że kurczak jest chrupiący na zewnątrz, a w środku soczysty i delikatny. Dziś pokażemy Ci nasz prosty przepis, który z pewnością sprawi, że ślinka napłynie Ci do ust.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 mały kurczak gotowy do przyrządzenia | |
5 cebul perłowych alternatywnie 2 cebule | |
2gałązki tymianku | |
4łyżki oleju roślinnego | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
2łyżk miodu | |
2 łyżki soku z cytryny | |
1łyżeczka słodkiej papryki w proszku | |
1łyżeczka wędzonej papryki w proszku alternatywnie więcej słodkiej papryki w proszku | |
sól i pieprz do smaku |
przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie z rożnem | |
sznurek kuchenny | |
wykałaczki |
Informacje żywieniowe
524
Kalorie
9 g
Węglowodany
32 g
Tłuszcz
50 g
Białko
PRZYGOTOWANIE
1.
Marynata
Wymieszać olej, paprykę w proszku, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, aż powstanie gładka masa.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować kurczaka
Opłukać kurczaka i osuszyć. Doprawić wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Obrać cebulę perłową, umyć zioła i osuszyć. Cebulę i zioła umieścić w środku kurczaka. Zamknąć wykałaczkami. Związać udka i skrzydełka sznurkiem kuchennym.
Oznacz jako zakończone
3.
Zamarynować kurczaka
Równomiernie rozprowadzić marynatę na kurczaku. marynować w lodówce przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec kurczaka
Umieścić kurczaka na rożnie lub w koszu do smażenia frytownicy na gorące powietrze i grillować w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości kurczaka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Z przepisu można przygotować 4 porcje, zakładając, że cały kurczak jako główny posiłek wystarczy dla około 4 osób.
Do przepisu należy użyć gotowego do przyrządzenia kurczaka. Można go kupić w supermarkecie lub u rzeźnika. Oznacza to, że podroby, pióra i itp. zostały już usunięte, dzięki czemu kurczaka można od razu przyrządzić.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.