Lody pistacjowe z maszyny do lodów
bardzo łatwe
Lody pistacjowe z maszyny do lodów to jeden z klasycznych rodzajów lodów, które powinno się robić samemu. Ważna rzecz, gdy robisz to sam: Dokładnie wiesz, co jest w twoich lodach, a czego nie ma. Opracowaliśmy przepis, w który wyraźnie podkreśla smak pistacji. Zrób to szybko i poczuj się jak w lodziarni w Bella Italia!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
100 g pistacji | |
200 ml śmietanki | |
200 ml mleka | |
1 żółtko | |
30 g surowej masy marcepanowej | |
80 g cukru |
Przybory
Maszyna do lodów | |
Mikser |
Informacje żywieniowe
147
Kalorie
11 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Drobno zmiel pistacje w blenderze, podgrzej mleko w rondelku na średnim ogniu, dodaj pistacje i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia na 3 godziny.
Oznacz jako zakończone
2.
Masa lodowa
Marcepan pokrój w cienkie plasterki i dokładnie wymieszaj z mlekiem pistacjowym. Osobno ubij żółtka z cukrem, a śmietanę ubij śmietanę na półsztywno. Dodaj wszystko do masy pistacjowej i dobrze wymieszaj.
Oznacz jako zakończone
3.
Lody
Włóż masę lodową do maszyny do lodów i pozostaw do zamrożenia na około 40 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada jednej gałce lodów.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.