Lody szparagowe
Czy lody szparagowe brzmią dla Ciebie nieco dziwnie? Rozumiemy to! Ale uwierz nam – te słodkie lody z delikatnym aromatem szparagów to coś wyjątkowego i smakują naprawdę wspaniale. W tym sezonie warto więc poszerzyć swój repertuar – od klasycznych szparagów jako dodatku do dań, poprzez zupę szparagową, aż po lody szparagowe z maszynki do lodów. Możesz więc zaserwować 3-daniowe menu, które powali Twoich gości na kolana!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
350 g białych szparagów | |
375 ml mleka | |
90 g cukru | |
6 żółtek | |
100 ml śmietany | |
1szczypta soli |
Felszerelés
Maszyna do lodów | |
Mikser |
Informacje żywieniowe
136
kalorie
12 g
węglowodany
8 g
tłuszczu
4 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj masę lodową
Zagotuj mleko z cukrem. Ubij żółtka z solą, aż się spienią. Do żółtek dodaj połowę mleka (gorącego, ale już nie wrzącego) i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj masę do pozostałego mleka i stale mieszając na małym ogniu doprowadź ją do zgęstnienia. Przecedź przez sito i pozostaw do schłodzenia.
Oznacz jako zakończone
2.
Dodaj szparagi
Szparagi obierz, odetnij końcówki i gotuj ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Umieść w blenderze i zmiksuj. Odstaw do schłodzenia.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj lody
Kiedy wszystko ostygnie, zmieszaj ze sobą puree szparagowe, śmietanę oraz masę mleczną i włóż do maszynki do lodów.
Oznacz jako zakończone
4.
Zamrażać
Zamrażaj przez 20-30 minut. Delektuj się od razu, następnie włóż do zamrażarki
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli nadal szukasz odpowiedniej posypki do lodów szparagowych, orzechów włoskich lub pistacji, nadaj lodom ekscytującego akcentu.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.