Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki w mundurkach są super łatwe do zrobienia i stanowią świetną przystawkę – lub nawet najważniejszą część posiłku. Bo takim dużym, pieczonym ziemniakiem naprawdę możesz się najeść. Do tego porządny kleks domowej wegańskiej kwaśnej śmietany. A jeśli lubisz jeszcze bardziej naturalnie, zerknij na nasz przepis na kumpir. Tutaj pieczony ziemniak wypełniony jest nie tylko dipem. Miłego pieczenia!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 mączyste ziemniaki ok. 200 g każdy | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku | |
4porcje kwaśnej śmietany opcjonalnie |
Przybory
Folia aluminiowa |
Informacje żywieniowe
194
Kalorie
34 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 °Cz termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki dokładnie opłucz pod zimną wodą. Dla każdego ziemniaka rozłóż duży kawałek folii aluminiowej.
Oznacz jako zakończone
3.
Nacinanie ziemniaków
Natnij na ziemniaki raz dookoła i nakłuj kilka razy widelcem.
Oznacz jako zakończone
4.
Przyprawianie ziemniaków
Posmaruj ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw dookoła solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
5.
Pieczenie ziemniaków
Zawiń szczelnie ziemniaki w folię aluminiową i piecz przez około 60 minut. Są gotowe, gdy dają się łatwo nakłuć widelcem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.