Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki w mundurkach są super łatwe do zrobienia i stanowią świetną przystawkę – lub nawet najważniejszą część posiłku. Bo takim dużym, pieczonym ziemniakiem naprawdę możesz się najeść. Do tego porządny kleks domowej wegańskiej kwaśnej śmietany. A jeśli lubisz jeszcze bardziej naturalnie, zerknij na nasz przepis na kumpir. Tutaj pieczony ziemniak wypełniony jest nie tylko dipem. Miłego pieczenia!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 mączyste ziemniaki ok. 200 g każdy
1łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
4porcje kwaśnej śmietany opcjonalnie
Przybory
Folia aluminiowa

Informacje żywieniowe

194 Kalorie
34 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 200 °Cz termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki dokładnie opłucz pod zimną wodą. Dla każdego ziemniaka rozłóż duży kawałek folii aluminiowej.
Oznacz jako zakończone
3.

Nacinanie ziemniaków

Natnij na ziemniaki raz dookoła i nakłuj kilka razy widelcem.
Oznacz jako zakończone
4.

Przyprawianie ziemniaków

Posmaruj ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw dookoła solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
5.

Pieczenie ziemniaków

Zawiń szczelnie ziemniaki w folię aluminiową i piecz przez około 60 minut. Są gotowe, gdy dają się łatwo nakłuć widelcem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF