Pierś z kaczki
Pierś z kaczki w ziołowo-pomarańczowej skorupce – to nie tylko brzmi naprawdę pysznie, ale też świetnie wygląda. Idealne danie do podania na Boże Narodzenie lub inne święta. Nie odważyłeś się jeszcze spróbować kaczki? W naszym przepisie pokazujemy, jak ją przyrządzić! Przepis jest bardzo prosty, a po podpieczeniu piersi kaczki można ją zostawić w piekarniku, aż osiągnie idealną temperaturę w środku. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Do tego pasuje domowa czerwona kapusta, ziemniaczane dodatki lub brukselka. Dlaczego nie spróbujesz już teraz!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 piersi kaczki | |
1/2pęczka rozmarynu | |
1/2pęczka tymianku | |
1 pomarańcza | |
1łyżka masła | |
2łyżki dżemu pomarańczowego | |
200 ml wywaru z kurczaka | |
Sól i pieprz do smaku |
Przybory
Forma do zapiekania w piekarniku | |
Termometr do mięsa opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
679
Kalorie
12 g
Węglowodany
53 g
Tłuszcze
37 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Mięso opłucz w zimnej wodzie, osusz i ostrym nożem zrób nacięcie na krzyż od strony skóry (uważaj aby nie przeciąć mięsa). Zioła umyj, otrząśnij do sucha, oskub listki z gałązek i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Zioła wymieszaj z konfiturą pomarańczową, połową soku, skórką oraz solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.
Rumienienie piersi z kaczki
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Pierś z kaczki smaż skórą do spodu, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca. Następnie przewróć i krótko przypiecz stronę mięsną.
Oznacz jako zakończone
3.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 160 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.
Wykończenie piersi kaczki
Umieść pierś kaczki w naczyniu do pieczenia i pokryj od strony skóry mieszanką ziołowo-pomarańczową. Pozostawić w piekarniku, aż w środku kaczka osiągnie temperaturę 65 °C.
Oznacz jako zakończone
5.
Sos
Roztop masło na patelni. Podlej wywarem z kurczaka i dodaj pozostały sok pomarańczowy. W razie potrzeby zagęść odrobiną skrobi i dopraw solą i pieprzem. Podawanie kaczki: Pierś z kaczki wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, a następnie pokrój w transze i podawać według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.