Podstawowy przepis na ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę można przygotować w domu z zaledwie kilku prostych składników. Czy naprawdę masz ochotę na domową pizzę? To przygotuj ciasto już teraz, aby miało czas na wyrośnięcie i stało się naprawdę puszyste. Nasz przepis na ciasto do pizzy jest stosunkowo prosty i nie wymaga zbyt długiego czasu wyrastania. Ciasto jest gotowe już po około 2 godzinach. Czy wiesz? Jeśli do imprezy, na której podasz pizzę, jest jeszcze trochę czasu, możesz pozwolić ciastu rosnąć wolniej w lodówce. Dzięki temu ma ono dużo czasu, aby wyrosnąć i nabrać aromatu. A jeśli po ucztowaniu zostanie ci trochę ciasta, możesz je nawet zamrozić dobrze zawinięte i użyć później.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g mąki typ 00 lub znanej jako "mąka do pizzy" | |
250 ml letniej wody | |
20 g świeżych drożdży | |
1 łyżeczka cukru | |
1 łyżeczka soli | |
1łyżka oliwy z oliwek |
przybory
Robot kuchenny opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
436
Kalorie
90 g
Węglowodany
1 g
Tłuszcze
13 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Uaktywnić drożdże
rozpuścić drożdże z cukrem i wodą i odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować ciasto
mąkę, mieszankę drożdży i sól wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym przez ok. 10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Posmarować miskę oliwą z oliwek i uformować z ciasta kulę. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę, aż do podwojenia objętości.
Oznacz jako zakończone
3.
Porcjować ciasto
podzielić ciasto na 4 równe porcje, uformować kulki i odstawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Uformować ciasto i nałożyć produkty na wierzch
uformować z ciasta około 30 cm pizzę (nie rozwałkowywać) i nałożyć produkty na wierzch według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.