Poké miska

Poké miska to stała pozycja w naszym menu. Dlaczego? Ponieważ jest tak niesamowicie uniwersalny, możesz mieszać i dopasowywać swoje ulubione składniki, a kombinacja zazwyczaj zawiera wszystko, czego potrzebujesz do zdrowego i zrównoważonego posiłku. Dziś zaprezentujemy nasze ulubione danie poké miski z łososiem, awokado i edamame. Wszystko można przygotować bardzo szybko, dodatkowo takie danie doskonale sprawdza się jako wstępnie gotowy posiłek (choć może nie uda się go tak ładnie serwować).

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
120 g ryżu do sushi
200 g łososia jakość sushi
2łyżeczki nasion sezamu
1 awokado
1/2 ogórka
4 rzodkiewki
80 g Edamame
1 cebula dymka
1łyżka majonezu
1łyżeczka sosu Sriracha
1łyżka oleju sezamowego
2łyżki s tołowe sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

808 Kalorie
64 g Węglowodany
42 g Tłuszcze
38 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozwól mu lekko ostygnąć. Awokado przepołowić, obrać, wydrążyć pestkę i pokroić w cienkie paski. Umyj i cienko pokrój na płatki ogórek, dymkę i rzodkiewkę. Edamame umyć.
Oznacz jako zakończone
2.

Zamarynować łososia

Opłucz łososia w zimnej wodzie i usuń skórę bardzo ostrym nożem. Pokrój go w kostkę o wielkości boku około 1,5 cm. Wymieszaj srirachę, majonez, olej sezamowy, sól i pieprz oraz dobrze zamarynuj łososia. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj miskę poké

Wszystkie składniki rozdzielić między 2 miski lub głębokie talerze. Najpierw rozdziel ryż i skrop go sosem sojowym. Na wierzchu ułożyć edamame, awokado, ogórek, rzodkiewkę i łososia. Posypać ziarnami sezamu i dymką.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Możesz zaprojektować poké miskę według własnego pomysłu. Sałatka z wodorostów zamiast edamame i kurczak lub krewetki zamiast łososia? Zrób to według swojego gustu!
Dane żywieniowe są obliczone w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF