Poké miska
Poké miska to stała pozycja w naszym menu. Dlaczego? Ponieważ jest tak niesamowicie uniwersalny, możesz mieszać i dopasowywać swoje ulubione składniki, a kombinacja zazwyczaj zawiera wszystko, czego potrzebujesz do zdrowego i zrównoważonego posiłku. Dziś zaprezentujemy nasze ulubione danie poké miski z łososiem, awokado i edamame. Wszystko można przygotować bardzo szybko, dodatkowo takie danie doskonale sprawdza się jako wstępnie gotowy posiłek (choć może nie uda się go tak ładnie serwować).
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
120 g ryżu do sushi | |
200 g łososia jakość sushi | |
2łyżeczki nasion sezamu | |
1 awokado | |
1/2 ogórka | |
4 rzodkiewki | |
80 g Edamame | |
1 cebula dymka | |
1łyżka majonezu | |
1łyżeczka sosu Sriracha | |
1łyżka oleju sezamowego | |
2łyżki s tołowe sosu sojowego | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
808
Kalorie
64 g
Węglowodany
42 g
Tłuszcze
38 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozwól mu lekko ostygnąć. Awokado przepołowić, obrać, wydrążyć pestkę i pokroić w cienkie paski. Umyj i cienko pokrój na płatki ogórek, dymkę i rzodkiewkę. Edamame umyć.
Oznacz jako zakończone
2.
Zamarynować łososia
Opłucz łososia w zimnej wodzie i usuń skórę bardzo ostrym nożem. Pokrój go w kostkę o wielkości boku około 1,5 cm. Wymieszaj srirachę, majonez, olej sezamowy, sól i pieprz oraz dobrze zamarynuj łososia. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj miskę poké
Wszystkie składniki rozdzielić między 2 miski lub głębokie talerze. Najpierw rozdziel ryż i skrop go sosem sojowym. Na wierzchu ułożyć edamame, awokado, ogórek, rzodkiewkę i łososia. Posypać ziarnami sezamu i dymką.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Możesz zaprojektować poké miskę według własnego pomysłu. Sałatka z wodorostów zamiast edamame i kurczak lub krewetki zamiast łososia? Zrób to według swojego gustu!
Dane żywieniowe są obliczone w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.