Przypalony sernik baskijski

Przepis na pieczony sernik baskijski: Tak na niego!

Czy słyszałeś o przypalonym serniku baskijskim? Odkąd go spróbowaliśmy, nie możemy się nacieszyć tym przysmakiem. Ten rustykalny, ale niebiański deser podbił serca i kubki smakowe smakoszy na całym świecie. Dzięki swojemu wyjątkowemu wyglądowi i nieodpartemu smakowi jest świadectwem umiejętności kulinarnych Basków i ich zamiłowania do prostoty, tradycji i innowacji. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto piecze się na wierzchu “aż do przypalenia” Nadaje mu to wyjątkowy zapach. Pod ciemną powierzchnią kryje się nieopisanie miękka i kremowa konsystencja, która przekona nawet Ciebie. Zdradzimy nasz ulubiony przepis! Nawiasem mówiąc, jest podawany z pyszną polewą czekoladową, która nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Idziemy na to?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
600 g serka śmietankowego
4 jajka
300 ml śmietany
50 g mąki typ 405
1łyżka aromatu waniliowego
1szczypta soli
1 polewa czekoladowa
Przybory
Forma do pieczenia średnica 22 cm

Informacje żywieniowe

311 Kalorie
25 g Węglowodany
21 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 200°C z grzałką góra/dół.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować sernik

W robocie kuchennym lub mikserem ręcznym na niskich obrotach zmiksuj serek śmietankowy i cukier na gładką masę. Dodawaj jajka po jednym na raz i miksuj na wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Stopniowo dodawać aromat waniliowy, sól i śmietanę na niskich obrotach. Na koniec przesiej mąkę do ciasta.
Oznacz jako zakończone
3.

Piecz!

Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piec 50 minut. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, piecz ciasto przez 35 minut w temperaturze 240°C. Po upieczeniu sernik ostudzić i podawać z polewą czekoladową.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF