Jajko sadzone z pesto

Jajko sadzone z pesto: śniadanie na specjalne okazje

Jajko sadzone z pesto zamienia klasyczne jajka sadzone w prawdziwe śniadanie dla smakoszy. Na kromce chleba z awokado, jajkiem z pesto i fetą jest jak artykuł wystawowy. Oczywiście nie możemy zapomnieć o genialnym połączeniu smaków. Chcesz to spróbować? Czy to dla ciebie nowość? Więc chodźmy na to! Więcej przepisów śniadaniowych znajdziesz w naszym archiwum pełnym inspiracji.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2kromki chleba
2 jajka
1łyżka pesto
100 g sera feta
1/2 awokado
1/2 cytryny
1/4pęczka naci pietruszki
1łyżeczka płatków chili opcjonalnie
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

433 Kalorie
30 g Węglowodany
26 g Tłuszcze
17 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Pokruszyć ser feta. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Obierz awokado i rozgnieć na dwóch kromkach chleba. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.

Usmaż jajko

Wlać pesto na patelnię. Dodaj pokruszoną fetę i usmaż jajka na mieszance pesto i fety. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż białka się zetną.
Oznacz jako zakończone
3.

Serwowanie

Umieść każde jajko na jednej kromce chleba. Dodać skórkę i sok z cytryny, posypać natką pietruszki i smakuj.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF