Quiche z nadzieniem z tuńczyka i szpinaku
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 250 g mąki | |
| 1 jajko | |
| 125 g masła | |
| 1szcypta soli | |
| 200 ml śmietany | |
| 2 jajka | |
| 1puszka tuńczyka (w soku) | |
| 200 g szpinaku (świeżego) | |
| 1garść nerkowców | |
| 1 cebula | |
| 100 g Gouda | |
| 1 łyżka ziół prowansalskich | |
| sól i pieprz (do smaku) |
Sprzęt
| Folia spożywcza | |
| Forma tarta |
Informacje żywieniowe
510
kalorie
34
węglowodany
34
tłuszczu
13g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Ciasto:
Z mąki, jajka, zimnego masła i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię i schładzaj przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Nadzienie:
Obierz i posiekać cebulę. Dobrze odsącz tuńczyka. Grubo posiekaj orzechy nerkowca. Umyj i osusz szpinak.
Oznacz jako zakończone
3.
Ubij śmietanę z jajkami, dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Goudę pokrój w plasterki.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 °C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
5.
Rozwałkuj ciasto
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, tak aby było nieco większe niż forma. Wyłóż formę ciastem i lekko dociśnij. Nakłuj wielokrotnie widelcem.
Oznacz jako zakończone
6.
Upiec!
Umieść szpinak, tuńczyka i nerkowce w formie i zalej mieszaniną ze śmietaną. Posyp Goudą i piecz ok. 45 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.