Raclette z ziemniakami i tuńczykiem
Raclette z ziemniakami i tuńczykiem — Masz ochotę na pożywne danie z raclette? W takim razie mamy dla ciebie coś odpowiedniego. Ziemniaki, tuńczyk, cebula i oczywiście aromatyczny ser łączą się na małej patelni, tworząc naprawdę\ obfitą ucztę dla podniebienia. Aby danie nie było za suche, polecamy naszą wegańską kwaśną śmietanę. Alternatywnie możesz też spróbować lekko pikantnego dipu z wasabi. Jak zawsze w przypadku raclette, tutaj obowiązuje zasada: podsuwamy Ci pomysły — to, co zrobisz ze swoją patelnią, zależy wyłącznie od twojej kreatywności!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 duże ziemniaki ugotowane i obrane | |
1/2 czerwonej cebuli | |
1puszka tuńczyka w sosie własnym | |
1porcja kwaśnej śmietany | |
4plastry sera do raclette | |
1/4pęczka szczypiorku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Raclette z patelniami |
Informacje żywieniowe
111
Kalorie
9 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Pokrój ziemniaki w cienkie plastry. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Dobrze osącz tuńczyka i z grubsza rozdrobnij widelcem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Napełnianie patelenek
Ułóż w nich warstwowo ziemniaki, tuńczyka, cebulę i kwaśną śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i przykryj plasterkiem sera.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotowanie patelenek
Umieść małe patelnie na grillu raclette i piecz ok. 10 minut, aż do uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia. Posyp szczypiorkiem i delektuj się smakiem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.