Raclette z ziemniakami i tuńczykiem

Raclette z ziemniakami i tuńczykiem — Masz ochotę na pożywne danie z raclette? W takim razie mamy dla ciebie coś odpowiedniego. Ziemniaki, tuńczyk, cebula i oczywiście aromatyczny ser łączą się na małej patelni, tworząc naprawdę\ obfitą ucztę dla podniebienia. Aby danie nie było za suche, polecamy naszą wegańską kwaśną śmietanę. Alternatywnie możesz też spróbować lekko pikantnego dipu z wasabi. Jak zawsze w przypadku raclette, tutaj obowiązuje zasada: podsuwamy Ci pomysły — to, co zrobisz ze swoją patelnią, zależy wyłącznie od twojej kreatywności!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 duże ziemniaki ugotowane i obrane
1/2 czerwonej cebuli
1puszka tuńczyka w sosie własnym
1porcja kwaśnej śmietany
4plastry sera do raclette
1/4pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przybory
Raclette z patelniami

Informacje żywieniowe

111 Kalorie
9 g Węglowodany
6 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Pokrój ziemniaki w cienkie plastry. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Dobrze osącz tuńczyka i z grubsza rozdrobnij widelcem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.

Napełnianie patelenek

Ułóż w nich warstwowo ziemniaki, tuńczyka, cebulę i kwaśną śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i przykryj plasterkiem sera.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie patelenek

Umieść małe patelnie na grillu raclette i piecz ok. 10 minut, aż do uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia. Posyp szczypiorkiem i delektuj się smakiem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF