Ragout z bakłażana
Bakłażanowe ragout z orientalną nutą: dzięki kminkowi, śliwkom i syropowi z granatu. Ten przepis jest idealny dla wszystkich, którzy stosują dietę wegańską i stawiają na różnorodność. Spróbuj i przekonaj się sam, jak dobrze może smakować ragout z bakłażana z papryką i śliwkami.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
750 g bakłażanów | |
1 żółta papryka | |
6 śliwek | |
500 ml wywaru warzywnego | |
5 łyżek oliwy z oliwek | |
2łyżki soli | |
2łyżki nasion kolendry | |
2łyżki nasion kminu | |
2łyżki syropu z granatu | |
2 liście laurowe | |
1 laska cynamonu | |
2 cebule | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Moździerz |
Informacje żywieniowe
276
Kalorie
18 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować bakłażana
Bakłażana umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Posypać solą na sicie i odstawić.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować składniki
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, paprykę i śliwki umyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, śliwki wydrylować i obydwa skłądniki pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzać olej
Rozgrzać garnek z oliwą z oliwek.
Oznacz jako zakończone
4.
Podpiekać
Bakłażany opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i dodać do garnka z cebulą. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodać śliwki i paprykę. Zalać wywarem z warzyw, dodać syrop z granatu.
Oznacz jako zakończone
5.
przyprawić
Przyprawić: kolendrę i kminek grubo rozgnieść i dodać do ragout wraz z liściem laurowym i laską cynamonu.
Oznacz jako zakończone
6.
Dokończyć ragout z bakłażana
Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ragout osiągnie pożądaną konsystencję. Przed podaniem usunąć liście laurowe i laskę cynamonu.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.