Ragout z bakłażana

Bakłażanowe ragout z orientalną nutą: dzięki kminkowi, śliwkom i syropowi z granatu. Ten przepis jest idealny dla wszystkich, którzy stosują dietę wegańską i stawiają na różnorodność. Spróbuj i przekonaj się sam, jak dobrze może smakować ragout z bakłażana z papryką i śliwkami.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
750 g bakłażanów
1 żółta papryka
6 śliwek
500 ml wywaru warzywnego
5 łyżek oliwy z oliwek
2łyżki soli
2łyżki nasion kolendry
2łyżki nasion kminu
2łyżki syropu z granatu
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
2 cebule
sól i pieprz do smaku
Przybory
Moździerz

Informacje żywieniowe

276 Kalorie
18 g Węglowodany
19 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować bakłażana

Bakłażana umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Posypać solą na sicie i odstawić.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować składniki

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, paprykę i śliwki umyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, śliwki wydrylować i obydwa skłądniki pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzać olej

Rozgrzać garnek z oliwą z oliwek.
Oznacz jako zakończone
4.

Podpiekać

Bakłażany opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i dodać do garnka z cebulą. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodać śliwki i paprykę. Zalać wywarem z warzyw, dodać syrop z granatu.
Oznacz jako zakończone
5.

przyprawić

Przyprawić: kolendrę i kminek grubo rozgnieść i dodać do ragout wraz z liściem laurowym i laską cynamonu.
Oznacz jako zakończone
6.

Dokończyć ragout z bakłażana

Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ragout osiągnie pożądaną konsystencję. Przed podaniem usunąć liście laurowe i laskę cynamonu.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF