Risotto z grzybami
Grzybowe risotto to absolutny klasyk wśród risotta. Jest łatwe i szybkie do zrobienia i zapewnia nam dobre samopoczucie w zimnej porze roku. Wiesz o co chodzi? Jeden kęs i czujesz się bezpiecznie? Dokładnie tak się tu czujemy. Jeśli chciałbyś zrobić to samo i jesteś teraz naprawdę głodny, zerknij do naszego przepisu i zabieraj się do pracy. Przy okazji: możesz użyć takich grzybów, jakie najlepiej ci smakują. Gotowaliśmy klasycznie z grzybami, ale dodaliśmy też kilka ostryg. Specjalną wskazówką są suszone grzyby porcini, które naciągają smakiem w gorącym bulionie. Dzięki nim risotto nabiera szczególnego charakteru.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
300 g ryżu aborio lub inny ryż do risotto | |
800 ml wywaru warzywnego | |
4 suszone grzyby prawdziwki opcjonalnie | |
120 ml białego wina | |
2 szalotki | |
2 ząbki czosnku | |
200 g pieczarek lub inne grzyby w sezonie | |
1/4pęczka pietruszki | |
120 g parmezanu | |
30 g masła | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
542
Kalorie
60 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcze
24 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Grzyby obierz i pokrój w plasterki. Zetrzyj parmezan na tarce. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Smażenie
W garnku rozgrzej oliwę i połowę masła, podsmażaj czosnek i szalotki przez 3 minuty. W osobnej patelni podgrzej bulion warzywny (z grzybami porcini, jeśli chcesz) i utrzymuj go w cieple, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Oznacz jako zakończone
3.
Deglasowanie
Dodaj ryż i smaż przez 3 minuty. Zalej białym winem i zredukuj do jednej trzeciej.
Oznacz jako zakończone
4.
Gotowanie risotto na wolnym ogniu
Dodaj trochę wywaru warzywnego i gotuj, aż ryż będzie twardy, ale nie całkiem gotowy. Następnie wymieszaj z parmezanem i pozostałym masłem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.