Risotto z grzybami

Grzybowe risotto to absolutny klasyk wśród risotta. Jest łatwe i szybkie do zrobienia i zapewnia nam dobre samopoczucie w zimnej porze roku. Wiesz o co chodzi? Jeden kęs i czujesz się bezpiecznie? Dokładnie tak się tu czujemy. Jeśli chciałbyś zrobić to samo i jesteś teraz naprawdę głodny, zerknij do naszego przepisu i zabieraj się do pracy. Przy okazji: możesz użyć takich grzybów, jakie najlepiej ci smakują. Gotowaliśmy klasycznie z grzybami, ale dodaliśmy też kilka ostryg. Specjalną wskazówką są suszone grzyby porcini, które naciągają smakiem w gorącym bulionie. Dzięki nim risotto nabiera szczególnego charakteru.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
300 g ryżu aborio lub inny ryż do risotto
800 ml wywaru warzywnego
4 suszone grzyby prawdziwki opcjonalnie
120 ml białego wina
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek lub inne grzyby w sezonie
1/4pęczka pietruszki
120 g parmezanu
30 g masła
2łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

542 Kalorie
60 g Węglowodany
20 g Tłuszcze
24 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Grzyby obierz i pokrój w plasterki. Zetrzyj parmezan na tarce. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.

Smażenie

W garnku rozgrzej oliwę i połowę masła, podsmażaj czosnek i szalotki przez 3 minuty. W osobnej patelni podgrzej bulion warzywny (z grzybami porcini, jeśli chcesz) i utrzymuj go w cieple, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Oznacz jako zakończone
3.

Deglasowanie

Dodaj ryż i smaż przez 3 minuty. Zalej białym winem i zredukuj do jednej trzeciej.
Oznacz jako zakończone
4.

Gotowanie risotto na wolnym ogniu

Dodaj trochę wywaru warzywnego i gotuj, aż ryż będzie twardy, ale nie całkiem gotowy. Następnie wymieszaj z parmezanem i pozostałym masłem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
 Zapisz jako PDF