Gnocchi w sosie ze szpinaku i gorgonzoli

Gnocchi w sosie ze szpinaku i gorgonzoli – prosty, szybki i niekwestionowany przepis. Przyrządzimy je dzisiaj z naszymi domowymi gnocchi. Kiedy są już są ugotowane i podsmażone, pozostaje tylko zrobić niebiański kremowy sos. Jest on gotowy w 10 minut. Naprawdę dobry i szybki przepis, który jest również idealny jako meal prep. Czy smak gorgonzoli jest dla ciebie zbyt ostry? Sos jest również pyszny z tartym parmezanem, burratą lub każdym innym serem, który dobrze się rozpuszcza. Bądź kreatywny!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4porcje gnocchi alternatywnie gotowy produkt
1łyżka oleju roślinnego
200 ml śmietany do gotowania alternatywnie zwykła śmietana
150 g liści szpinaku mrożonych lub świeżych
50 g gorgonzola
1 ząbek czosnku
1/2pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

407 Kalorie
61 g Węglowodany
11 g Tłuszcze
11 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przyrządzanie gnocchi

Smaż ugotowane gnocchi z olejem roślinnym do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Odstaw na bok.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie składników

Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Gorgonzolę pokrój w grubą kostkę. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.

Sos

Na patelni podsmaż czosnek. Wlej śmietanę do gotowania. Dodaj szpinak, gorgonzolę, bazylię, sól i pieprz i duś przez około 5 minut, aż szpinak opadnie, a sos będzie kremowy. Podawaj z gnocchi.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz