Sałatka z zielonych szparagów
Sałatka z zielonych szparagów jest idealna na wiosnę i lato. Chrupiące zielone szparagi w połączeniu z roszponką, orzechami włoskimi, pikantną fetą i wieloma innymi zdrowymi i zielonymi składnikami. Czy to jako danie główne, dodatek do grilla czy też letnie danie: ta sałatka sprawdzi się naprawdę w każdej roli. Daj się zaskoczyć ekscytującej kombinacji składników i ciesz się tą letnią sałatką!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
6łodyg zielonych szparagów | |
150 g roszponki | |
2 dymki | |
100 g fety | |
1/2 ogórka | |
80 g sera Edamskiego | |
1/4pęczka świeżej pietruszki | |
30 g orzechów włoskich | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
1łyżka soku z cytryny | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
137
Kalorie
5 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Szparagi umyj i pokrój na kawałki o długości 3 cm. Umyj dymkę i pokrój w cienkie krążki. Umyj ogórka i pokrój na małe kawałki. Odcedź i pokrusz fetę. Umyj i odsącz sałatę.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie orzechów
Orzechy praż na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut bez dodawania oleju. Posiekaj grubo.
Oznacz jako zakończone
3.
Smażenie szparagów
Wlej olej roślinny na patelnię i smaż szparagi ze wszystkich stron na dużym ogniu przez około 3 minuty.
Oznacz jako zakończone
4.
Serwowanie
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.