Sałatka z zielonych szparagów

Sałatka z zielonych szparagów jest idealna na wiosnę i lato. Chrupiące zielone szparagi w połączeniu z roszponką, orzechami włoskimi, pikantną fetą i wieloma innymi zdrowymi i zielonymi składnikami. Czy to jako danie główne, dodatek do grilla czy też letnie danie: ta sałatka sprawdzi się naprawdę w każdej roli. Daj się zaskoczyć ekscytującej kombinacji składników i ciesz się tą letnią sałatką!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
6łodyg zielonych szparagów
150 g roszponki
2 dymki
100 g fety
1/2 ogórka
80 g sera Edamskiego
1/4pęczka świeżej pietruszki
30 g orzechów włoskich
1łyżka oliwy z oliwek
1łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

137 Kalorie
5 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Szparagi umyj i pokrój na kawałki o długości 3 cm. Umyj dymkę i pokrój w cienkie krążki. Umyj ogórka i pokrój na małe kawałki. Odcedź i pokrusz fetę. Umyj i odsącz sałatę.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie orzechów

Orzechy praż na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut bez dodawania oleju. Posiekaj grubo.
Oznacz jako zakończone
3.

Smażenie szparagów

Wlej olej roślinny na patelnię i smaż szparagi ze wszystkich stron na dużym ogniu przez około 3 minuty.
Oznacz jako zakończone
4.

Serwowanie

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF