Skubaniec cesarski
Cesarski skubaniec to chyba najbardziej znany austriacki deser. Gęste ciasto naleśnikowe (w Austrii nazywane również palatschinken) z rodzynkami smaży się na dużej patelni, a następnie dzieli na małe smaczne kawałki. Posypać powierzchnię cukrem pudrem, pysznym sosem waniliowym, kompotem lub jabłkami: kto by się oparł? Dziś mamy szybki i łatwy przepis. Lubisz naleśniki i dania z ciasta naleśnikowego? W takim razie koniecznie powinieneś spróbować naszych naleśników z serem, blinis lub red velvet naleśniki!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
140 g mąki | |
50 g cukru | |
4 jajka | |
150ml mleka | |
50 g rodzynek | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
30 g masła | |
1szczypta soli | |
20 g cukru pudru |
Przybory
1 1 duża patelnia |
Informacje żywieniowe
375
Kalorie
54 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie ciasta
Rozdziel jajka. Żółtka wymieszać z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Odstawić na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Ubić pianę z białek
Białka z solą ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Dodajemy rodzynki.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie
Na patelni roztopić połowę masła. Wlewamy ciasto i pozwalamy mu zastygnąć. Po odwróceniu rozdzielić na małe kawałki i dodać pozostałe masło. Podawać z cukrem pudrem i sosem waniliowym, kompotem lub jabłkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.