Ślimaczki razowe z cynamonem
Ślimaczki cynamonowe z mąki razowej to bardziej rustykalni bracia klasycznej wersji z dużą ilością masła, cukru i lukru. Pieczemy je z sosem jabłkowym, zastępując nim po części masło, a także cukier. Mąka razowa nadaje im rustykalnego charakteru i sprawia, że ślimaczki są bardziej pożywne!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
350 g mąki razowej | |
75 ml mleka migdałowego | |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
1/2kostki świeżych drożdży | |
35 g cukru trzcinowego | |
1łyżka syropu klonowego | |
40 g przecieru jabłkowego | |
10 g masła | |
1 jajko | |
1szczypta soli | |
10 g cukru trzcinowego | |
1łyżka syropu klonowego | |
2łyżeczki cynamonu |
Sprzęt
Mikser opcjonalny |
Informacje żywieniowe
135
kalorie
24 g
węglowodany
2 g
tłuszcze
4 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na ciasto
Rozpuść drożdże w letnim mleku z syropem klonowym i 1 łyżką mąki. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać składniki
Wymieszaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier trzcinowy. Dodaj jajko, masło, sos jabłkowy i mieszankę drożdżową, a następnie wyrabiaj w robocie kuchennym lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.
Niech ciasto odpocznie i rozwałkuje się
Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Na nadzienie
Na nadzienie: Wymieszaj wszystkie składniki i rozprowadź równomiernie na cieście. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
Oznacz jako zakończone
5.
Niech bułki cynamonowe wyrosną
Umieść cynamonowe ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia, pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Oznacz jako zakończone
6.
Pieczemy
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz cynamonowe ślimaczki przez 10 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.