Ślimaczki razowe z cynamonem

2 Stunden

Stredne náročné

12 Portionen

Ślimaczki cynamonowe z mąki razowej to bardziej rustykalni bracia klasycznej wersji z dużą ilością masła, cukru i lukru. Pieczemy je z sosem jabłkowym, zastępując nim po części masło, a także cukier. Mąka razowa nadaje im rustykalnego charakteru i sprawia, że ślimaczki są bardziej pożywne!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
350 g mąki razowej
75 ml mleka migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2kostki świeżych drożdży
35 g cukru trzcinowego
1łyżka syropu klonowego
40 g przecieru jabłkowego
10 g masła
1 jajko
1szczypta soli
10 g cukru trzcinowego
1łyżka syropu klonowego
2łyżeczki cynamonu
Sprzęt
Mikser opcjonalny

Informacje żywieniowe

135 kalorie
24 g węglowodany
2 g tłuszcze
4 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na ciasto

Rozpuść drożdże w letnim mleku z syropem klonowym i 1 łyżką mąki. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać składniki

Wymieszaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier trzcinowy. Dodaj jajko, masło, sos jabłkowy i mieszankę drożdżową, a następnie wyrabiaj w robocie kuchennym lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.

Niech ciasto odpocznie i rozwałkuje się

Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Na nadzienie

Na nadzienie: Wymieszaj wszystkie składniki i rozprowadź równomiernie na cieście. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
Oznacz jako zakończone
5.

Niech bułki cynamonowe wyrosną

Umieść cynamonowe ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia, pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Oznacz jako zakończone
6.

Pieczemy

Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz cynamonowe ślimaczki przez 10 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF