Stek z tofu
bardzo łatwe
Przepis na stek z tofu z pikantną marynatą
Stek z tofu to hit tego lata! Te pyszne marynowane kawałki pochodzą prosto z grilla. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a są prawdziwymi bombami smakowymi. Dzięki marynacie, w której tofu moczy się przez co najmniej kilka godzin. Nadaje mu to mnóstwo smaku, który jest również wspierany przez pyszny pieczony aromat z grilla. Czy to brzmi dobrze? My też tak uważamy! Wskazówka: Im dłużej marynujesz tofu, tym silniejszy będzie jego smak. Najlepiej przez noc lub 12 godzin.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 400 g Tofu neutralny, alternatywnie wędzony | |
| 2łyżki oleju sezamowego lub roślinnego | |
| 2łyżki sosu sojowego | |
| 1łyżki koncentratu pomidorowego | |
| 2 łyżki miodu wegańska alternatywa: syrop z agawy | |
| 3 ząbki czosnku | |
| 1łyżeczka cebuli w proszku | |
| 2łyżeczki mielonej papryki | |
| 1łyżeczka chili w proszku | |
| sól i pieprz do smaku | 
Przybory
| Grill opcjonalny | |
| lub patelnia | 
Informacje żywieniowe
					188
											Kalorie
									
							
					13 g
											Węglowodany
									
							
					10 g
											Tłuszcze
									
							
					10 g
											Białka
									
					PRZYGOTOWANIE
			
				1.			
				
					
			
					Naciśnij tofu
Zawiń tofu w ręcznik kuchenny, obciąż czymś ciężkim i odstaw na 30 minut. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Przygotować marynatę
Obierz i posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami, aż powstanie gładka marynata.  
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Marynowanie tofu
Pokrój tofu wzdłuż na 2 plastry, umieść w marynacie i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				4.			
				
					
			
					Rozgrzej grilla
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury bezpośredniej. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				5.			
				
					
			
			Grillowane steki z tofu
Grilluj steki z tofu z obu stron przez około 4 minuty. Możesz podawać od razu.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				Notatkę
				Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.			
			 
	 
		 
		 
		 
		 
		




