Stek z tofu

Przepis na stek z tofu z pikantną marynatą

Stek z tofu to hit tego lata! Te pyszne marynowane kawałki pochodzą prosto z grilla. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a są prawdziwymi bombami smakowymi. Dzięki marynacie, w której tofu moczy się przez co najmniej kilka godzin. Nadaje mu to mnóstwo smaku, który jest również wspierany przez pyszny pieczony aromat z grilla. Czy to brzmi dobrze? My też tak uważamy! Wskazówka: Im dłużej marynujesz tofu, tym silniejszy będzie jego smak. Najlepiej przez noc lub 12 godzin.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g Tofu neutralny, alternatywnie wędzony
2łyżki oleju sezamowego lub roślinnego
2łyżki sosu sojowego
1łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu wegańska alternatywa: syrop z agawy
3 ząbki czosnku
1łyżeczka cebuli w proszku
2łyżeczki mielonej papryki
1łyżeczka chili w proszku
sól i pieprz do smaku
Przybory
Grill opcjonalny
lub patelnia

Informacje żywieniowe

188 Kalorie
13 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Naciśnij tofu

Zawiń tofu w ręcznik kuchenny, obciąż czymś ciężkim i odstaw na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować marynatę

Obierz i posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami, aż powstanie gładka marynata.
Oznacz jako zakończone
3.

Marynowanie tofu

Pokrój tofu wzdłuż na 2 plastry, umieść w marynacie i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzej grilla

Rozgrzej grill do wysokiej temperatury bezpośredniej.
Oznacz jako zakończone
5.

Grillowane steki z tofu

Grilluj steki z tofu z obu stron przez około 4 minuty. Możesz podawać od razu.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF