Stek z tofu
bardzo łatwe
Przepis na stek z tofu z pikantną marynatą
Stek z tofu to hit tego lata! Te pyszne marynowane kawałki pochodzą prosto z grilla. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a są prawdziwymi bombami smakowymi. Dzięki marynacie, w której tofu moczy się przez co najmniej kilka godzin. Nadaje mu to mnóstwo smaku, który jest również wspierany przez pyszny pieczony aromat z grilla. Czy to brzmi dobrze? My też tak uważamy! Wskazówka: Im dłużej marynujesz tofu, tym silniejszy będzie jego smak. Najlepiej przez noc lub 12 godzin.
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g Tofu neutralny, alternatywnie wędzony | |
2łyżki oleju sezamowego lub roślinnego | |
2łyżki sosu sojowego | |
1łyżki koncentratu pomidorowego | |
2 łyżki miodu wegańska alternatywa: syrop z agawy | |
3 ząbki czosnku | |
1łyżeczka cebuli w proszku | |
2łyżeczki mielonej papryki | |
1łyżeczka chili w proszku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Grill opcjonalny | |
lub patelnia |
Informacje żywieniowe
188
Kalorie
13 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Naciśnij tofu
Zawiń tofu w ręcznik kuchenny, obciąż czymś ciężkim i odstaw na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować marynatę
Obierz i posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami, aż powstanie gładka marynata.
Oznacz jako zakończone
3.
Marynowanie tofu
Pokrój tofu wzdłuż na 2 plastry, umieść w marynacie i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzej grilla
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury bezpośredniej.
Oznacz jako zakończone
5.
Grillowane steki z tofu
Grilluj steki z tofu z obu stron przez około 4 minuty. Możesz podawać od razu.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.