Szewczyki: Berlińskie żytnie bułeczki
Szewczyki: Berlińskie żytnie bułeczki Jak powstała ich nazwa nie jest do końca jasne. Znana jest jednak historia, że chłopiec szewca rzucił świeżym pieczywem w chłopca piekarza. Wypieki zostały przy tym wprawdzie uszkodzone, ale chłopcy podobno po prostu sprzedali je jako nowy rodzaj pieczywa. Stąd może ten dość nietypowy kształt? Bo szewczyki mają często kształt prostokąta. Czy legenda o pochodzeniu zawiera prawdę czy też nie: te małe żytnie bułeczki naprawdę nam posmakowały – i jesteśmy pewni, że wkrótce również Was oczarują. Wypróbuj nasz szybki i łatwy przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
175 g mąki żytniej | |
90 g mąki pszennej | |
30 g świeżych drożdży | |
1/2łyżeczki soli | |
1łyżeczki cukru | |
180 ml letniej wody |
Przybory
1 Robot kuchenny |
Informacje żywieniowe
117
Kalorie
23 g
Węglowodany
0 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Rozpuszczanie drożdży
Wymieszaj drożdże, wodę i cukier, aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą. pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Zagniatanie ciasta
Przesiej mąkę i wyrabiaj z mieszanką drożdżową przez około 10 minut (możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Ciasto przykryj pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.
Formowanie bułek
Ponownie dobrze zagnieć ciasto, uformuj w wałek i podziel na 8 równych porcji. Ciasto uformuj w małe, lekko prostokątne wałeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Oznacz jako zakończone
4.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
5.
Pieczenie bułeczek
Ciasto skrop odrobiną wody i lekko oprósz mąką. Piecz przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.