Wegański sos jogurtowy
Nasz wegański sos jogurtowy to prawdziwy hit na wegańskiego grilla. Czy jako dip do chleba, warzyw itp. czy jako dressing do chrupiącej i świeżej sałatki: wszystko to jest bardzo łatwe do przygotowania bez produktów zwierzęcych. Nasz szybki i łatwy sos jogurtowy jest naprawdę uniwersalny i już nie może doczekać się, aż dodasz go do swojej kuchni! Wiecie, co szczególnie dobrze komponuje się z naszym sosem jogurtowym? Grillowany bakłażan!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
300 g jogurt sojowy lub inna wegańska alternatywa jogurtu | |
1/2pęczek szczypiorek | |
1/2pęczek pietruszka | |
1 ząbek czosnku | |
1 limonka | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
30
Kalorie
2 g
Węglowodany
1 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj czosnek
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj zioła.
Szczypiorek i pietruszkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
Oznacz jako zakończone
3.
Wymieszaj z sosem jogurtowym
Wszystko wymieszaj z jogurtem sojowym. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.