Zajączki wielkanocne
Te ciasteczka w kształcie wielkanocnych zajączków nie tylko wyglądają bardzo uroczo, ale także pysznie smakują! Poznaj nasz łatwy przepis na ciasteczka w kształcie króliczków i zachwyć dzieci i dorosłych swoimi umiejętnościami pieczenia w tę Wielkanoc. Podstawą wielkanocnych ciasteczek jest proste kruche ciasto według przepisu 1-2-3. To znaczy: jedna część cukru, dwie części masła, trzy części mąki. Takie proste i takie smaczne! Masz ochotę na więcej przepisów wielkanocnych? Mamy dla Was jeszcze kilka innych propozycji!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
300 g mąki typ 405 | |
200 g masła | |
100 g cukru | |
1 jajko | |
1szcypta soli |
Przybory
Wycinarka do ciasteczek w kształcie królika | |
Wstążka i perełki cukrowe opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
99
kalorie
11 g
węglowodany
6 g
tłuszcze
1 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj ciasto
Wymieszaj cukier i zimne masło. Dodaj jajko i mąkę, a następnie wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw do ostygnięcia przez 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 175 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
3.
Rozwałkuj ciasto
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm i wytnij zajączki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Do każdego ciasteczka można wcisnąć perełkę cukrową, aby zrobić ogonek.
Oznacz jako zakończone
4.
Piecz ciastka
Piecz ciastka przez 10 minut. Po ostygnięciu udekoruj je wstążką według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Z ciasta można przygotować około 30 ciasteczek, więc jedna porcja to mniej więcej jedno ciasteczko.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.