Bakłażan z grilla

Grillowanie bakłażana to naprawdę dobry sposób na wprowadzenie powiewu świeżości podczas grillowania. Przygotowane prawidłowo warzywa smakują niesamowicie i świetnie wyglądają jako dodatek do dania głównego lub jako główna ozdoba talerza. Aby było wyjątkowo smacznie, marynujemy nasze plastry bakłażana i po zgrillowaniu polewamy je wegańskim sosem jogurtowym, pestkami granatu i orzechami włoskimi. Kombinacja smakowa, której nie nigdy nie zapomnisz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 bakłażany
50 g nasion granatu
2porcje wegańskiego sosu jogurtowego
2łyżki oliwy z oliwek
1łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1łyżki soli
sól i pieprz do smaku
Przybory
Grill Możesz ugotować ten przepis na każdym rodzaju grilla

Informacje żywieniowe

272 Kalorie
18 g Węglowodany
15 g Tłuszcze
9 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie bakłażanów

Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Wymieszaj z solą i odstaw na 15 minut, aż puszczą sok.
Oznacz jako zakończone
2.

Marynata

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
3.

Marynowanie bakłażanów

Bakłażany opłucz i osusz. Wymieszaj z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
4.

Grill

Rozgrzej grill do średniego, bezpośredniego grzania.
Oznacz jako zakończone
5.

Grillowanie bakłażanów

Grilluj plastry bakłażana przez około 3 minuty z każdej strony. Aby uzyskać ładny wzór grillowy, obróć je o 45-90 °C w połowie czasu grillowania.
Oznacz jako zakończone
6.

Serwowanie

Grillowane plastry bakłażana udekoruj wegańskim sosem jogurtowym, pestkami granatu i orzechami włoskimi.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF