Cevapcici

Cevapcici to małe grillowane roladki z mięsa mielonego, ziół i przypraw. Są one szczególnie popularne w Europie Południowo-Wschodniej. W Chorwacji i niektórych innych krajach są one nawet uznawane za danie narodowe. Najchętniej jemy cevapcici ze smacznym ajvarem lub bezpośrednio jako całe danie na dłoń: nikt nie oprze się cevapcici w chlebku pita. Poza tym cevapcici są w każdym miejscu robione nieco inaczej, dlatego nie ma jednego oryginalnego przepisu. Oto szybki i łatwy przepis na domowe cevapcici. Chcesz się przyłączyć? A tak przy okazji, zamiast smażyć domowe cevapcici na patelni, można je również świetnie przyrządzić na grillu!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1 cebula
1/4pęczka natki pietruszki
1łyżeczka ostrej papryki w proszku
1łyżeczka słodka papryka w proszku
1łyżka oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

273 Kalorie
2 g Węglowodany
20 g Tłuszcze
21 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Obrać czosnek i cebulę, a następnie bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Nadać kształt cevapcici

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i uformować z masy ok. 12 kulek jednakowej wielkości, które następnie należy nieco spłaszczyć, aby uzyskać klopsiki o wymiarach ok. 3 x 10 cm.
Oznacz jako zakończone
3.

Usmażyć cevapcici

A patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć cevapcici, aż będą gorące. Następnie gotować na małym ogniu.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada 3 cevapcici.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.

Dodaj komentarz