Gofry ze słodkich ziemniaków
Gofry ze słodkich ziemniaków są hitem dzisiejszego magazynu. Za sprawą pomarańczowego koloru, wyrazistego smaku i szybkiego czasu przygotowania stanowią idealne połączenie optycznej elegancji i nieporównywalnych doznań smakowych. Nasze gofry uszlachetniamy również parmezanem, chili i gałką muszkatołową – to wyjątkowy akcent, który równoważy słodki smak słodkich ziemniaków. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 słodkie ziemniaki ok. 200 g każdy | |
2 jajka | |
4łyżki mąki | |
30 g parmezanu | |
1/2 czerwonego chili świeże, alternatywnie płatki chili | |
1łyżka oleju roślinnego | |
1szczypta gałki muszkatołowej | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
1 gofrownica | |
1 tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
469
Kalorie
64 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcze
15 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Słodkie ziemniaki obierz i drobno zetrzyj na tarce. Zetrzyj parmezan na tarce. Z chili usuń nasiona i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Ciasto
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie gofrów
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną oleju. Rozprowadź równomiernie ciasto i piecz gofry przez ok. 7 minut na złoty kolor. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.