Burger z łososia

Burgery z łososia będą idealne, gdy po raz pierwszy tej wiosny wyjmiesz swój grill. Świeży łosoś, ostry dip wasabi, ogórek i szparagi są cudownie pikantną i lekką odmianą od ciężkiego wołowego burgera, a dzięki sezonowym składnikom oferują prawdziwą ucztę. Kolejny plus: burger nie jest trudny w przygotowaniu, a jeśli na grillowanie jest jeszcze trochę za zimno, składniki można równie dobrze usmażyć na patelni. Urządzasz prawdziwe burger-party? W takim razie polecamy również naszego cheeseburgera i wegetariańskiego burgera halloumi!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 filety z łososia ok. 200 g, bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
1łyżka miodu
1 limonka
sól i pieprz Sól i pieprz do smaku
2 pełnoziarniste bułki burgerowe
20 g masła
4porcje dipu wasabi
4zielone szparagi
1łyżka soku z cytryny
4liście sałaty lollo rosso lub innej sałaty liściastej
1/2 czerwonej cebuli
1/4 ogórka
sól i pieprz do smaku
Przybory
1 grill z płytą grillową

Informacje żywieniowe

1012 Kalorie
51 g Węglowodany
62 g Tłuszcze
58 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Łosoś

Opłucz łososia w zimnej wodzie i osusz. Limonkę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oba składniki wymieszaj z oliwą i miodem, dopraw solą i pieprzem. Marynuj łososia w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
2.

Na burgera

cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ogórka umyj i pokrój w drobne plasterki. Umyj sałatę i osusz ją. Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Grillowanie składników

Rozgrzej grill z płytą grillową (lub patelnię) w średnim stopniu. Wlej trochę oliwy na płytę (lub na patelnię) i grilluj łososia z obu stron przez około 3 minuty (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia). Cebulę i szparagi gotuj przez ok. 5 minut z każdej strony. Przekrój na pół bułki do hamburgerów, posmaruj masłem i opiekaj po przeciętej stronie przez ok. 30 sekund.
Oznacz jako zakończone
4.

Obłożenie burgerów

Posmaruj bułki dipem wasabi. Na dolne połówki bułek nałóż sałatę, szparagi, cebulę, łososia i ogórka. Umieść górne połówki bułki na burgerze jako pokrywkę i od razu spożywaj.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF