Gofry ze słodkich ziemniaków

Gofry ze słodkich ziemniaków są hitem dzisiejszego magazynu. Za sprawą pomarańczowego koloru, wyrazistego smaku i szybkiego czasu przygotowania stanowią idealne połączenie optycznej elegancji i nieporównywalnych doznań smakowych. Nasze gofry uszlachetniamy również parmezanem, chili i gałką muszkatołową – to wyjątkowy akcent, który równoważy słodki smak słodkich ziemniaków. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 słodkie ziemniaki ok. 200 g każdy
2 jajka
4łyżki mąki
30 g parmezanu
1/2 czerwonego chili świeże, alternatywnie płatki chili
1łyżka oleju roślinnego
1szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Przybory
1 gofrownica
1 tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

469 Kalorie
64 g Węglowodany
15 g Tłuszcze
15 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Słodkie ziemniaki obierz i drobno zetrzyj na tarce. Zetrzyj parmezan na tarce. Z chili usuń nasiona i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.

Ciasto

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie gofrów

Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną oleju. Rozprowadź równomiernie ciasto i piecz gofry przez ok. 7 minut na złoty kolor. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz